Петър Каменов – Облака: Пазете и уважавайте старите си мебели!


Интервю Лина ГЕОРГИЕВА

С Петър, който всички знаят като Облака, се запознах, когато по случайност попаднах на негов имен ден. Тогава не знаех с какво се занимава той, но веднага ми направиха впечатление интересните решения за обзавеждане в дома му. Разказаха ми, че той и още двама негови приятели – Ивайло и Мария, имат собствена работилница, където правят изкуство от стари мебели. Работилницата се казва Пункт и като цяло всеки е добре дошъл в нея. Облака е лъчезарен човек, винаги усмихнат, който осъществява мечтата на живота си заедно със своите съученици. Проектите на работилницата са разнообразни и интересни, а каузата им благородна – да спасява това, което другите искат да изхвърлят.  Помолих Облака да ми отдели малко време, за да разкаже какво става с работилницата, с какво се занимават сега и какво ги очаква напред.

Как започна да се занимаваш с обработването на стари мебели? От къде дойде идеята за работилницата?

Ние се познаваме още от училище. Преди работехме много често заедно по всякакви проекти и в един момент стигнахме до идеята, че ще е много готино стари мебели, които се изхвърлят, всъщност да не се изхвърлят, а да се преправят. Така започнахме да събираме стари мебели, които са от истинско дърво, без талашити, и да ги преправяме или да използваме части от тях за създаването на нов тип мебел.

Как успявате да се сдобивате с такива мебели? Къде ги откривате?

Много хора ни се обаждат, най-вече приятели: „Ще изхвърляме гардероб.“ или „Ще изхвърляме столчета. Искате ли ги?“. Също така по кофите има много материал (смее се).

Не мога да се сдържа да не попитам, ходите ли специално да ровите по кофите или само, ако случайно попаднете на нещо?

Не, специално не, но като ходиш по улиците намираш различни неща като столчета, табуретки и ако ни хареса ги взимаме. Обаждат ни се и хора от различни части на България, скоро една жена от Търново ни беше писала. Трудно ни е да обикаляме други градове да събираме мебели, нямаме чак такъв ресурс.

Освен, че сте артисти в известен смисъл на думата, вие приемате и поръчки. Какво се търси най-много?

Не знам какво се поръчва повече, но сме правили обзавеждания за заведения от палети. Случвало се е да правим комбинации. Примерно на диван от палети да сложим облегалки на стари столове. Вече сме имали поръчки от доста заведения.

tumblr_n5wych6lo91r4n5yto1_1280

Това е прекрасно. Изисква се доста креативност, особено в обзавеждането на заведения. Стигали ли сте до дизайнерски конкурси?

В конкурси не сме участвали, но по-миналата година бяхме на изложение в Париж. То е за всякакви домашни принадлежности, интериорни решения – от възглавници до голями мебели, секции и др.

Как се представихте на изложението? Успяхте ли да привлечете интерес?

Да, създадохме доста контакти, но най-вече с колеги от различни мебелни магазини.

Имаш ли любим проект?

Всичките са ми любими, защото като работиш по нещо и ти си вътре, радваш му се. Наскоро направихме една библиотека от орех, която аз много харесах, защото орехът е специално дърво. Стана много красива. Правим и много детски играчки, особено от остатъци от други проекти. Така направихме за един вносител на вино стойки за бутилки. Изрязахме кръгчета в едни дъски, дупки, в които да се поставят бутилките и много се чудихме тези кръгчета какво да ги правим, накрая решихме да направим детски играчки от тях. Така че при нас нищо не се изхвърля.

tumblr_ngxl90mp9y1r4n5yto1_1280

А приемате ли поръчки от хора, не само от фирми?

Разбира се, че може. Ние нашите неща си ги правим, но и много работим по поръчка. Въпреки това държим да запазим нашето излъчване и дизайн. Обработваме и стари мебели по поръчка, но вече доста сме се затрупали с такива.

От къде идват повече клиенти – от България или от чужбина?

Повече от България получаваме поръчки. Имаме много запитвания от чужбина, но много фирми гледат да купят нещо от нас по-евтино. Те смятат, че ще купят тук нещо за без пари и после искат да спечелят като го пуснат на техния пазар като авторско произведение за много по-голяма сума. На такива хора редовно им отказваме. Даже скоро отказахме една поръчка за фотьойл, защото клиента отказа да си плати транспорта, тъй като му излизало много скъпо, а той търсел нещо по-евтино, което да препродаде.

Канили са ни даже да работим извън България. Обаждаха ни се от малко селце в Германия да обзавеждаме хостел, да преработим техни стари мебели, но пропадна този проект. Като цяло сме отворени да обменяме опит с други колеги.

В България пък хората смятат, че нещо като е направено от стари мебели, то цената трябва да е много ниска. Това не е така, защото ние влагаме много труд. За да може от един стар стол, който е седял на някой таван да стане на нещо готино, това изисква много работа.

tumblr_n4hry3ilfa1r4n5yto1_1280

Какъв е процесът на работа при вас? Първо идват идеите или първо идват мебелите и после идеите?

Има предмети, които само като ги видим и вече знаем какво ще правим, но има и други, които седят и чакат в складчето ни. Но като ни дойде идеята обикновено първо започваме да разглобяваме на части, после чистим и шкурим, след това дървото се обработва с импрегнатори, сглобяваме наново в новия вид, лакираме и така завършва процесът.

Кой проект ви е отнел най-много време и труд?

Това е люлеещият се стол от макара. Той ни отне много време, защото обработката бе сложна. Трябваше да внимаваме да не се обръща, да е сигурен за ползване. Ние много внимаваме, освен да са естетически издържани, нашите мебели да са безопасни за ползване и стабилни. Искаме нещата, които правим да се ползват, да са функционални, а не да седят само като арт обект. Особено като правим детски играчки, много внимаваме те да са безопасни.

punkt_rocking_chair_933

Върху какъв по-голям проект работите сега?

Започваме да продаваме мебели в Берлин. Първо в един сайт и после по магазинчета. Като цял проект, сега завършихме обзавеждането на заведение в София. То се казва „Бетахаус“ и вече е отворено с обновен дизайн, който може да разгледате на място.

Така като слушам, оставам с впечатлението, че основно използвате само стари материали, като изключим диваните от палети. Участвате ли в някакви еко инициативи?

Не сме участвали до сега в еко програма, но сме помагали на общината. Например преди известно време откриваха нов парк в Студентски град, бяха поканени български артисти, които да направят по нещо за парка. Ние също участвахме и използвайки рециклирани материали направихме пейки.

Какво би казал на нашите читатели, нещо, което да им пожелаеш?

Бих пожелал на хората да са по-отговорни към рециклирането, но и не само към него, да ценят повече старите си мебели, да разберат, че старите неща могат да имат нов живот и не е нужно да изглеждат гадно (смее се).

Ето и още интересни проекти от работилница „Пункт“:

tumblr_mstxeznbll1r4n5yto1_r1_1280

Стол от струни на китара и стари войнишки колани

tumblr_mstxeznbll1r4n5yto6_r1_500

tumblr_mstxeznbll1r4n5yto7_r1_500

tumblr_n9q38g6t9r1r4n5yto1_500

Стар стол – сега закачалка

tumblr_nn62pb4qv91r4n5yto4_1280

Дизайнерска лампа

tumblr_nspb7x520k1r4n5yto1_1280

Лампа от месомелачка

tumblr_o4qjwxnxjg1r4n5yto4_1280

Преобразено старо нощно шкафче

tumblr_mjz51o5ge51r4n5yto4_1280

Детска кухня
tumblr_mgz8q8ln5j1r4n5yto1_1280

Детски бар

tumblr_m1hljb5b5m1r4n5yto2_1280

Седалки за кино от стари кожени якета

tumblr_m1hljb5b5m1r4n5yto3_1280

tumblr_mrxd32vcjg1r4n5yto4_1280

Закачалка от клон върху воденичен камък

tumblr_m4vjoxmlrw1r4n5yto1_1280

Чайник – лампа
tumblr_m3hpg2uk8b1r4n5yto1_1280

Закачалка от стари калъпи за обувки

tumblr_o9dml2do4z1r4n5yto2_1280

Стол от закачалки

tumblr_o9dml2do4z1r4n5yto8_1280

Снимки: работилница „Пункт“

Работилницата се намира в София, ул. Кирил Пейчинович No. 14, тел. 0899 933 271

 

Петър Каменов – Облака: Пазете и уважавайте старите си мебели!
5 (100%) 5 глас(а)