Плаващ парк в Ротердам е направен от рециклирана пластмаса


Повече от 90 квадратни метра пластмаса, замърсявала океана, получават втори шанс за живот в Ротердам. На 4 юли 2018 г. Recycled Island Foundation откри прототипа си пред обществeността: плаващ парк изработен изцяло от рециклирани пластмасови отпадъци и подходящо наречен Recycled Park.

Според доклад, поръчан от холандското министерство на инфраструктурата и околната среда, повече от 1000 кубически метра пластмасови отпадъци всяка година се носят надолу по река Мезе и се вливат в Северно море. Пластмасите идват от депа за отпадъци, селското стопанство, канализацията и вътрешното корабоплаване. Те достигат до реката чрез редица методи, включително дъмпинг, изхвърляне и оттичане.

Вместо да оставят пластмасата да достигне океана, Recycled Island Foundation и още 25 партньора създадоха Recycled Park. За целта екипът поставя „капани“ по река Мейз, които събират отпадъци, а след това биват обработени, за да станат платформи в плаващия парк.

Проектът е фокусиран върху река Мейз поради цялостната достъпност на пластмасата във водното пространство. Събраните отпадъци са по-нови, отколкото в други водни басейни, така че лесно могат да бъдат превърнати в платформи. За да се създадат платформите събраната пластмаса се изпраща до университета Уагенинген, който ръководи проучването за ефективни техники на рециклиране. Оттам платформите са проектирани с HEBO Mariteimservice, който изважда боклука от водата.

Платформите обаче не са предназначени само за намаляване на замърсяването от пластмаси – те също така служат като местообитание за дивата природа. Растенията растат над и под повърхността на реката, което позволява на зеленината да процъфтява върху платформите, осигурявайки местообитание, способно да поддържа водния живот и насърчавайки рибата да снася яйца под платформите.

С отворен прототип на парк, организацията вече търси възможности за разширяване. Нейната крайна цел е да се включат няколко видове водни платформи в парка, докато се намери постоянно място за събиране на пластмаса от холандското крайбрежие.

Източник: Inhabitat.com

Плаващ парк в Ротердам е направен от рециклирана пластмаса
Гласувайте за тази статия

placeholder