Познатите и непознати плочки


Автор: Антония Абрашева

Довършителните строително-ремонтни работи често се оказват решаващи за цената на даден имот. Обяснението е просто – те се виждат.

Разбира се, 1-2 ръце латекс или нови тапети могат да променят изцяло визията на офиса или жилището в почти всеки момент.

Плочките обаче се сменят значително по-рядко и към тях подходът трябва да е по-различен.

harmony_testata02

Harmony, Piemme Valentino

Плочката е трайна. Тя се променя много бавно с времето при невнимателна експлоатация или ако е изработена не както трябва, разбира се. Въпреки това дори по-евтините и по-некачествени варианти са в пъти по-устойчиви на механично и химическо въздействие от повечето други възможни стенни и подови покрития. Плочката е устойчива не само на вода и влага, които не би трябвало изобщо да проникват през повърхността при нормални условия, но и на стандартни препарати за почистване. Глазурата на плочката може да се увреди механично – от триене или удар, но от удар много неща се повреждат. Освен ламповите телевизори… 😉

millerighe-5

Millerighe, Dom ceramiche

Най-нежни са фаянсовите плочки. Те са съставени от подложка от глина, която е или пресована, или изсушена, или изпечена. Глазурата се добавя след това и се пече с подложката на около 1 100  °C. Фаянсът е лек и е подходящ за стени. Като подово покритие има малка износоустойчивост, тъй като е много податлив на механични увреждания. Също така не е подходящ за външни облицовки, защото поглъща 18 % вода, която замръзва и разрушава структурата на плочката.

Сериите фаянсови плочки за баня обикновено се предлагат със съответната подова плоча – теракота или монокотура. Вярвайте на фабриките – на добрите фабрики! Продуктите им често са по-скъпи, но няма да ви подведат, дори когато всички плочки ви изглеждат еднакви.

defile_testata02

Defile, Piemme Valentino

Наименованието „теракота“ подсказва материалът за производството на този вид покрития – буквално означава „изпечена земя“. Формоването става ръчно в калъпи (и до ден днешен този метод се използва за висока артистична употреба), или в механични матрици с преси и други способи като екструдиране – чрез изтегляне на пластичната суровина. Поради изненадите, които крият суровините, теракотите се изпичат два пъти при бавни цикли в тунели или камерни пещи. Могат да бъдат по-дебели и здрави – до 3-4 см, с глазура или без. Използват се при обзавеждане на рустикални интериори, външни площи, направа на стълбища и др. Характерното червено придава оптическа топлина и естествен античен облик на помещенията.

Picture 901

Quintana, Serenissima

Терминът „монокотура“ все още се използва основно от познавачите, въпреки че в индустрията отдавна се е наложила здравата подова плоча, изпечена веднъж. Често се бърка с теракотата, но вие трябва да знаете, че подовата монокотура е с висок клас неизтриваемост и може да се прилага в бани, коридори, кухни и офиси. Поглъща около 5-6% , затова не е добре да се прилага като външна облицовка и при възможност за големи температурни амплитуди, които могат да я разрушат за 10-на години.

QUINTANA-Pavimento-Serenissima-196598-relc811d9c8

Quintana, Serenissima

Гранитогресът се прилага  почти навсякъде и измества фаянса и монокотурата в подове, стени и облицовки. Той също  се произвежда от  глини и  пясъци, като  пресоването му е по-мощно и температурите на изпичане са до 1200 С.

liberty

Liberty, Capri Ceramiche

Грaнитогресът е най-тежък, не би трябвало да поглъща вода, което го прави устойчив на замръзване, и е с най-устойчива повърхност, дори когато е глазуриран. Гресът се произвежда в най-разнообразни размери, като върхът в случая са много големите плочи с размер 60х60 и 120х60, но някои лаборатории са постигнати гранитогресни плочи с формат 100х300 см и дебелина 5 мм, при стандартна дебелина 8-10 мм.

fashion_testata01

Fashion, Piemme Valentino

Всички големи размери плочи се лепят със специално лепило!

Плочките – скъпите и висококачествените са „калибрирани“. Това значи, че размерът в една партида или в една кутия може да варира невидимо за простото око. Контролът е абсолютно автоматизиран и всичко, което се отклонява от максималното отклонение, отива в друго качество и с друга цена. Това означава също, че могат да се редят и с минимална фуга.

dom-ceramiche-canvas-red

Canvas, Dom Ceramiche

Сещам се, не знам защо!!!, за „италианските“ плочи на скъп мой приятел, който се опита да каже, че са като българските, т.е. няма една с една що-годе близки по размер. Накрая се оказа, че плочките му са цвят със звучното италианско име „ЯНТРА“… Да, беше ги купил от популярна българска верига.

Въпреки че процесите в добрите и най-добрите фабрики се контролират компютърно, 2 партиди рядко са с абсолютно еднакъв цвят. Това също е основание производителите и търговците да закръглят нагоре, когато продават.

И най-добрата плоча понякога се чупи при рязане. Или изпускане… И най-добрият майстор греши. Понякога се налага разбиване и подмяна на плочките. При стандартно редене винаги предвиждайте ПОНЕ 10% фира. При редене на диагонал – поне 20%.

11752345_1608859796070474_4318109384111235057_n

Вижте ТУК

Не изхвърляйте останалите парчета – направете си мозайка, картина, неповторим фриз, облицовайте чиния…

Да, плочките могат да ви бъдат и врагове. Защото скоро може да се окаже, че не са модерни или са Ви омръзнали, а подмяната им е по-скъпа и по-времеемка. Но, ако изберете правилните плочки, решавате за много голям период всички драми с подовете, банята и кухнята, защото традиционно все още плочките се полагат именно там.

16141526

Khadi, Dom Ceramiche

Затова избирайте плочките внимателно – те трябва да Ви харесват наистина. Всичко друго е (сравнително) поправимо!

За различното редене ще Ви разкажем скоро!

 

Познатите и непознати плочки
4.6 (92.5%) 8 глас(а)