Площад Централен в Пловдив ще е готов до септември


„Реконструкцията на площад „Централен“ ще остане за следващите 50 години. С всеки ден напредва обновлението му и много усилено се работи по цялостното площадно пространство. Използваме естествени материали, които са устойчиви във времето“ – това обясни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който заедно с част от екипа по проекта направи инспекция на важния за града обект. Очакванията са за празника на Пловдив, който е през септември, площад „Централен“ да бъде напълно обновен.

Мястото ще има много функции. То ще се използва като музей на открито със съответните информационни табели и свободен достъп. На определени места подземната инфраструктура и изградената комуникационна мрежа ще дадат възможност да се провеждат отделни мероприятия.

Стана ясно, че предизвикателство пред проектантите е било това място, което преди просто се използваше само за преминаване,  да се превърне в споделено пространство, изпълнено с живот, събития, да привлича хората да прекарват повече време тук.

С промяната на площада ще се отворят няколко големи пространства, подходящи за ежегодните събития, като „Панаир на занаятите“, „Пловдив чете“ и т.н. Допълнително ще бъдат приобщени територии, като ще се направи връзка с Одеона, с Форум – Изток, Форум – Юг, ще се направи естествена връзка между двете нива на площада – разкопките и пешеходната зона.

Римската улица и зоната на магазините ще бъдат маркирани с мраморни плочи. Площадът ще бъде допълнително озеленен, ще бъдат обособени и водни площи, които ще бъдат оформени като течаща река. Ще бъдат възстановени и фонтаните, които служат като вход към Цар-Симеоновата градина.

Очакванията са за празника на Пловдив площад „Централен“ да бъде напълно обновен.

Много важен за историята на Пловдив е откритият надпис от 2 век, който е посветен на главното тракийско божество – Херос, който закриля входа, т. нар. Западни пропилеи. Досега не е намиран такъв надпис. Според учените той показва, че културата, която се разкрива не е римска, а трако-римска, т.е е по време на римското владичество в Тракия.

Западните пропилеи (входът) са важни, защото се свързват с главния път, който идва от Сердика и свързва Филипопол с Мала Азия. Те са най-добре запазени и проучени, разкрити са в цялата дълбочина и широчина и ще може да се разкрият в цялото си величие.

 

Цялата форумна сграда, която обхваща античния площад ще бъде описан графично с цвят и поредица от гранитни блокове в площадното пространство, така че хората да разберат къде преминава античната колонада. Ще бъдат издигнати три колони и един капител. В момента те се реставрират, високи са 6 метра.

Като цяло археологията ще се интегрира в зелено пространство, ще има място, където хората да седнат на каменни седалки и да се наслаждават на зоната.

Източник: Община Пловдив

research symptoms