Площад в Сидни събира и рециклира дъждовна вода


Бивше блато в Сидни се превърната в нова библиотека с площад наречен Green Square Library. Поразителният проект не само съживява една от най-старите индустриални зони на града, но и е блестящ пример за устойчивост. Проектиран от базираната в Сидни архитектура и практиката за градски дизайн  Stewart Hollenstein  в сътрудничество със  Stewart Architecture, проектът разполага с подземна библиотека с площад отгоре. Енергийната ефективност е вплетена в дизайна чрез многобройните прозорци, които вкарват много светлина в ниско енергийната вентилационна система на библиотеката.

Създадена като централно място за събиране на нарастващия квартал, библиотеката и площада привличат погледа със своите игриви геометрични форми и павилиони, които пресичат площада от 8000 квадратни метра. Стъкленият павилион с триъгълна форма на единия край, маркира входа на подземната библиотека с площ от 3000 квадратни метра, а големият кръгъл отвор до него внася светлина в сърцето на библиотеката. Озеленяването на площадa е предназначено за управление на оттока на дъждовни води и улавяне на дъждовната вода за повторна употреба в библиотеката.

Също така на площада има шест-етажна остъклена постройка , която включва читалня с двойна височина, компютърна зала, театър, зала за музика и обществено пространство. На другия край на площада се намира открит амфитеатър. Четирите зони са визуално свързани с поредица от 49 кръгли люка, които осветяват библиотеката, а останалата част на площада остава отворена за други дейности.

В подземието библиотеката с отворен план е съсредоточена в потънала градина с детски кът и „дърво на приказките“. Тъй като проектът се намира на бившето блато, зоната е с постоянна водна маса над нивото на изкопа. Хидроизолацията с четири нива на защита е от решаващо значение за защитата на библиотеката от повреда. Подвигът на инженеринга позволява достатъчно зелени площи – ключов детайл, който спечели първо място в световни конкурси за дизайн.

Дневната светлина залива библиотеката, благодарение на защитените от атмосферни влияния прозорци, които са проектирани да се движат. През нощта капандурите са осветени, за да привлекат визуален интерес и да помагат за безопасността на площада. Намалената консумация на енергия се постига и с интегрираната система за вентилация на Arup, която осигурява подобрено качество на въздуха в помещенията и по-голяма ефективност на охлаждане. 

Източник: Inhabitat.com

 

Площад в Сидни събира и рециклира дъждовна вода
Гласувайте за тази статия

research symptoms