Пловдив става световна столица на алкохола


Пловдив става световна столица на високоалкохолните напитки. От 20 до 25 август градът на тепетата ще бъде домакин на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Експерти от цял свят ще дегустират уиски, водка, текила, бренди, джин, грапа, байжиу, писко и ракия, ще посетят български производители и културно-исторически забележителности в страната.

Над 70 международни журналисти, енолози и вносители ще открият българската индустрия, традиции, история и култура. Експертите пристигат в страната ни още на 19 август. На 20 август сутринта започват майсторските класове за тях, които ще продължат цял ден. Как се разпознават различните видове уиски ще представи френският експерт и автор на енциклопедия Сирил Малд, който пристига специално за конкурса. „Посланикът“ на чилийското писко Родриго Флорес ще говори за отлежали спиртни напитки. Три от майсторските класове са за българската ракия – различни видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г., като успеваемостта ни (спечелени медали спрямо подадени мостри) e между 30% и 40%. Миналата година, когато 1200 мостри от 54 страни се борят за отличие, родна напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал.

Източник: Kmeta.bg

Пловдив става световна столица на алкохола
Гласувайте за тази статия

placeholder