Всичко за ремонта - част IV

Подробно за реденето на плочки


Рано или късно винаги стигаме до момента,  в който трябва да сменим плочките в банята, коридора или кухнята. Изборът на нови плочки е много важен, тъй като веднъж като се сложат, най-вероятно след това с десетилетия ще ги гледате. Изберете тези, които ви харесват най-много, но все пак няма да е лошо да се съобразите и с някои допълнителни условия. Например, какво ви е обзавеждането у дома, за колко малко пространство става дума, колко добре осветено е и т.н.

Имайте предвид, че ако се спрете на плочки с релеф, има голям шанс с времето те да задържат повече мръсотия. Ако сте решили пък, че ще правите композиция с фриз, помислете дали имате достатъчно място. Понякога фризът не седи добре в много тесни помещения. Големите плочки са елегантни и се редят по-бързо, но пък малките дават по-голяма творческа свобода, макар и да се редят по-бавно. Съобразете и какво ще е натоварването в помещението – дали е за ползване у дома и сте малко хора, или е за ползване в заведение, магазин или семейството ви е по-голямо – тогава съветваме да се насочите към по-трудно износващи се плочки.

Има няколко основни вида плочки по състав: гранитогрес, теракот и фаянс.

Гранитогресът е съчетание от глина и шперплат. Той е по-устойчив на студ и влага, по-здрав е и по-трудно се износва. използва се за помещения с по-голямо натоварване – под на коридор, стълби, за двора и градината.

Теракотът пък чисто и просто е изпечена глина. използва се за под на банята, но може да се сложи и в други помещения със сравнително по-ниско натоварване. Не е подходящ за външно прилагане, тъй като задържа вода и при рязка смяна на температурите може да се напука.

Фаянсът са керамични плочки, които се използват при облицовката на стени. Те не са подходящи за под и се лепят само вътре.

Често пренебрегван, но много важен елемент е видът лепило, който ще изберете. Има много голям избор, затова разгледайте и изберете най-подходящото за вашия случай. Лепилата варират спрямо вида плочки, тяхната якост, натовареността, на която ще са подложени и атмосферните условия. Има високоякостни лепила, високоеластични лепила за места, където температурите варират повече, еластични с повишена якост, флексово лепило, бързостягащо, универсално лепило и др. Най-добре е след като закупите плочките да се консултирате с вашия майстор кое лепило ще е най-подходящо.

След като сте избрали плочките вече, идва ред на майсторите. Тук имате голям избор от фирми, както и хора на свободна практика. Не забравяйте да подпишете договор! Често се случва майсторите на свободна практика да приемат поръчката ви, да я започнат, но междувременно да получат предложение за по-голям и скъп обект. Тогава вие оставате на заден план и ремонтът ви може да продължи по-дълго от планираното. Затова изрично поискайте в договора да е вписан краен срок за изпълнение.

Помислете добре дали тръбите ви имат нужда от смяна, кога за последно им е правена профилактика и т.н. Същото важи и за електрическата инсталация. Няма да е приятно, ако точно сте завършили ремонта и след някоя друга година ви се наложи отново да разбивате.

Преди да започне същинската работа се избира метод за редене. Той зависи от големината на плочките, тяхното разнообразие по цветове, отвори като врати и прозорци и др. Ако искате плочките да преминават от едно помещение в друго, това ще усложни работата, защото трябва да бъде направен с разширителна фуга, която впоследствие може да се скрие под декоративна лайсна.

При по-голямо разнообразие от цветове и големина на плочките, винаги първо се прави така нареченото сухо редене. Плочките се наслагват „на сухо“, за да избере най-оптималният вариант за тяхното подреждане. Ако сте закупили плочките от реномиран магазин, най-вероятно сте видяли, че те разполагат с готови мостри, на които ви се показва как могат да бъдат подредени. Също така там на място може да видите как изглеждат вече залепени и в каква форма или ред могат да бъдат направени. Имате възможност да изберете готов комплект от плочки, които се допълват идеално. Ако отидете при майсторите с вече готова идея или готов комплект и вариант, това значително ще улесни работата и ще бъдат избегнати недоразумения.

Има няколко основни вида редене на плочки: успоредно на стените (стандартно), по диагонал или рибена кост ( комбинация от малки и големи плочки). За да изберете, най-добре го обсъдете с майсторите предварително, за да ви кажат кое ще е най-добре за вашето помещение. Разбира се, зависи и какви плочки сте избрали.

Предлагаме ви да разгледате осреднени цени за работа на майсторите, за да може да си сметнете ремонта заедно с материалите. Има фирми, които предлагат и цени за цялостен ремонт на баня, които варират от 1200 до 2000 лева.

Цената може да варира и според сезонът, в който сте избрали да направите ремонт. Имайте предвид, че през зимата ще ви излезе по-евтино, тъй като майсторите са по-свободни и конкуренцията е поголяма. Лятото е възможно да платите повече за труд. Разбира се, цените варират и спрямо населеното място. За столицата и големите градове цените са по-високи, а за малките населени места са по-ниски. Даваме ви леко завишени цени, за да можете да си направите колко максимално би ви струвал ремонтът.

Примерни цени за работа:

Фаянс, теракота, гранитогрес – стандартно редене     20-25 лв./кв.м.

Фаянс, теракота, гранитогрес – диагонално редене    22-28 лв./кв.м.

Камък – изкуствен и естествен          30 лв./кв.м.

Стъкло-керамични плочки               около 30 лв./кв.м.

Връзване на фуги „под и стена“ в баня, изчисляване и работа                 65 лв./кв.м.

Типове редене (риба кост, малки/големи, стил паркет, фигури, ивици)          34 лв./кв.м.

Лепене плочки по таван            35 лв./кв.м.

Цокъл-фабричен            7 лв./м.

Фриз в баня             4 лв./кв.м.

Облицовка на WC-канал с плочки  –  около 100 лв./бр.

Праг за врата (с/без лайсна)     85 лв./бр.

Обръщане на врати и прозорци с плочки  15 лв./кв.м.

Под с наклон в баня – до 4м2 (замазка и лепене)          280 лв./бр.

Изграждане на преграда за душ кабина (стъпка) – от  160 до 230 лв./м.

Промазване на фуги със силиконов грунд         12 лв./кв.м.

Хидроизолация на баня – мазана, 2 пласта       14 лв./кв.м.

Хидроизолация под плочи и камък – мазана, 2 пласта                10 лв./кв.м.

Следете ни за още полезни съвети и информация, свързана с вашия ремонт

Още по темата за вашия ремонт:

Какво да знаем преди да къртим

10 въпроса преди да започнем ремонт на кухнята

Откъде да започнем ремонта?

Подробно за реденето на плочки
4 (80%) 6 глас(а)

placeholder