Покривите над главите ни


Покривът е един от най-важните елементи на всяка постройка. Защитава от дъжд, сняг, слънце. Той е най-отгоре, но не е последен нито по важност, нито при изграждането. Според закона за устройство на територията, ако покривът не е готов още при първия етап от строителството, грубият строеж на сградата не се признава за завършен.

Много важно е покривите да са проектирани, изпълнени и поддържани добре, защото течовете са не само крайно неприятни, но и биха могли да увредят цялостната конструкция на сградата.

Покривите се делят най-вече на плоски и скатни.

Плоските покриви се правят с минимален наклон – 5° максимум, колкото да се осигури оттичането на водата при дъжд и сняг. Позволяват модерна визия и разнообразни архитектурни решения и заигравки с повърхнините, формите и пространствата. Позволяват лесно изграждане на следващ етаж, оформяне на лоджии, тераси или зелени покриви, които са все по-разпространени.

11017367_10204544439675645_286098679778406348_n

Germany-Green-Roof

reen

зелен

Днешният пазар предлага цялости пакети, готови за лесна и удобна инсталация, които са леки и могат да се монтират на всякакъв вид конструкция. В повечето случаи тези покриви излизат финансово по-изгодни от скатните, но не трябва да се забравя и периодичната им поддръжка.

1398851400656_f3ccdd27d2000e3f9255a7e3e2c48800_800x600_zc

Проблемът при плоските покриви е, че те събират много вода. Ако хидоризолацията на плоския покрив не е направена наистина качествено, влажността от отоплението на помещенията и разликата в температурите също ще окажат негативно влияние. Ако една сграда е проектирана с плосък покрив, задължително е хидро-, паро- и топлоизолацията му да бъдат перфектни, за да не се износи бързо и да се появят течове, мухъл… и ремонти.

flat-roof-drainage_5135-pa

Заради многото сняг, скатните покриви са по-разпространени у нас. Наклонът им винаги е по-голям от 10°, за да не позволява задържане на големи количества сняг. Позволяват усвояването и използването на подпокривното пространство за жилищни или складови нужди. За носеща конструкция на скатните покриви се използват дърво, стомана и стоманобетон, а за покриването пазарът предлага разнообразие и материали,цветове и форми.

skatni

Традиционната българска къща е покрита с керемиди. Изработени са от естествени продукти, негорими са, но падат, чупят се и са доста тежки. Имат и ограничен наклон от 18-60° за редене. Държат добра цена на пазара. За да се поддържа в перфектно състояние за по-дълго време, керемиденият покрив има нужда от периодично пренареждане. Главният им недостатък обаче е, че не позволяват особена свобода за архитектурно решение и трудно се вместват в решенията за по-модерна или новаторска визия на сградата.

kere

kerem

ker

Металните керемиди придават добър и стилен вид на къщата. Използват се най-вече за покриване на административнии сгради и за реставрации. Предлагат възможности за различна подредба и разнообразие в цветовата гама и формата. Някои видове могат да имитират формата на класическата керемида. Други предоставят възможност за имитация на различни видове естествени материали. Енергоефективни са и негорими, нямат претенции към наклона, но се нагряват силно през лятото и създават шум при силен дъжд и градушка.

P1100551

Битумни керемиди в същността си са хидроизолация и защитават от проникване на вода. Те са разнообразни по вид, форма, цвят, имитират добре други покривни покрития. Не изискват минимален наклон, което увеличава възможностите за употребата им. Леки са, което ги прави подходящи при реконструкции и надстройки. Не са скъпи, което вероятно е причината за широкото им  разпространение при скатните покриви. Голям техни недостатък е, че не са особено издръжливи и често се прокъсват. Най-големият е, че не са огнеустойчиви.

1249

thumb3_ICdo6y

Тиклите са плоски естествени камъни, предпочитани за покриви и облицовка най-вече на традиционните къщи в Родопите. В зависимост от размера си, тиклите струват от 2 до 5 лв. Добра изолация са, негорими, устояват на тежки снегове и знойно слънце, но реденето им е истинско изкуство, изисква изключителна съсредоточеност  и натоварва умствено и физически. Но пък създават неповторимо усещане за защитеност и сигурност. И са невероятно красиви!

tiklib

tikli

310369_1971778898806_1515536051_n

Обработените каменни плочи  са изключително здрави, дълготрайни и сигурни от естествен материал с бърз и лесен монтаж. Могат да се ползват и при по-малък наклон на покрива. Дават и възможности за разнообразно архитектурно оформление.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CEN_cow_on_a_roof_switzerland_jc_140617_16x9_608

Плочите от фиброцимент са нови и най-малко познати у нас. Фиброциментът е изключително качествен и дълготраен синтетичен материал с разнообразни цветови възможности на много добри цени. Плочите се правят с различни размери, краищата им са добре обработени и всички плочи изглеждат еднакви, като могат да бъдат гладки или релефни. Материалът е лек и негорим. Плочите от фиброцимент дават изключителна възможност за модерна, стегната и елегантна визия на всяка къща. Цената им отговаря на качеството, което ги прави сигурна инвестиция в бъдещето.

18

fibro1

Металните покриви са от обработена ламарина – цинк, мед, алуминий, ламарина с PVC покритие и др. и се правят със системите двоен фалц и шифър. Цинкът дава по-елегантна визия, лек е, надежден, има разнообразни цветови възможности и е изкуствено състарен и не променя цвета си във времето, за разлика от покривите от мед. Голямо предимство е възможността за покриване на всякакви наклони.

metalen1_2072-pa

onduline_3

Вие избирате. Не винаги най-евтиното е най-евтино.

Покривите над главите ни
5 (100%) 7 глас(а)

placeholder