Правят бутилки от пластмасата в океаните


Скорошно проучване разкри, че пластмасовия боклук в Тихия океан е колкото три пъти размера на Франция. Няма как да стане по-очевидно, че е нужно да се направи нещо с огромното количество пластмаса и отпадъци във всички морета и океани по земята. Макар, че всяко смислено решение ще изисква международно сътрудничество на най-високо ниво на управление, договор между фирмата Soma и неправителствената организация Parely показва как устойчивият дизайн може да помогне.

Новият продук от това партньорство се предлага в Starbucks и представлява стъклената бутилка без BPA, обвита в неопренов ръкав, направен от еквивалента на две пластмасови бутилки от полиетилен терефталат (PET), изхвърлени по бреговете на острови или крайбрежият по целия свят. Бутилките се събират от Parley, неправителствена мрежа от физически лица, различни брандове, неправителствени организации и правителства, занимаващи се със защита на водните екосистеми по планетата.

За преработване на отпадъците, първо всички бутилки се пресоват в пелети чрез топлинно базиран „пелетизиращ“ процес. След това пелетите се разтопяват в нишка, която в крайна сметка се превръща в неопрен, който се оформя във финалната форма на ръкав. Крайният резултат е бутилка от стъкло с ръкав, която не само предоставя нова употреба на отпадъци, които в противен случай ще замърсят океаните, но и предоставят на потребителите начин да намалят количеството пластмасови отпадъци, които те самите създават.

Източник: AD

Правят бутилки от пластмасата в океаните
Гласувайте за тази статия