Празнуваме св. Сава Освещени


Св. Сава е основател на много манастири и на известната лавра в Палестина. Родил се е през IV в. в богато и знатно семейство в Кападокия. Въпреки възможностите, които му давали богатството и родът, още на 18 години заживял в манастир, подстригал се за монах и прекарал в служене целия си живот. Станал ученик на постника Евтимий, който го благословил и предсказал, че ще основе велика лавра и ще бъде славен наставник на всички палестински отшелници. Пожелал да живее в пълна самота и я открил в една пещера на мястото на изсъхналия Силоамски поток. Тук присъединил и учел мнозина отшелници. Тук заслужил и почитта дори на разбойниците, които нахранил с корени от пустинята. Когато те започнали благодарно да идват при него и да му носят хляб и плодове, Сава се обливал в сълзи и говорел: „О, горко на душата ми! Тия люде за едно благодеяние тъй щедро плащат. А ние получаваме всекидневно от Бога благодеяние, но не благодарим, а в нехайство прекарваме дните си и не изпълняваме Неговите повели.“ В пещерата край потока Сава разпределил богатото наследство от родителите си за манастири и отшелнически обители. Тук и издъхнал през 533 г., на 94 години.
На някои места почитат Сава като светец, на други – като светица.
Сава е светица, свързва се със света на болестите и царството на мъртвите. В науката това е светът на хтоноса. В народното предание Сава и Варвара са два куци вълка, които вървят отзад след други пет. Смятат св. Сава за жена, но на места я почитат и като мъж. Боят се от нея, защото „засява“ болестите по хората. Празнуват 5 декември в нейна чест, като я умилостивяват с добро отношение и медени питки. Сава и Варвара като сестри на св. Никола подготвят неговия празник. Затова е и поговорката: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава.“
Подготвя се празничната никулденска трапеза.
Празнува се в чест на мъртвите. Носи се жито на гробищата и се раздава за „Бог да прости“.
На св. Сава може да се направи магия за задомяване. Девойките пресяват брашно през обърнато сито, възрастни жени ги учат как да държат ситото изправено, как да се задомят щастливо, да си намерят добър мъж, който да ги обича, и всички са убедени, че пожеланията за късмет и благополучие непременно се сбъдват.
На места, в които празнуват за „сечено“ и „порязано“, се забранява да се реже и сече.
Жените не пипат остри предмети – ножове, ножици, игли, за да не им стори зло Варвара.

На днешния ден имен ден празнуват:
Сава и неговите производни – гр. „савато“ означава – празник, почивен ден. Затова може да празнува и на Великден, но по-възприетият вариант за празник е денят на св. Сава.
1. Савата, Саве, Савелин, Сави, Савил, Савин, Савко, Саво, Савчо; Савелина, Савелия, Савена, Савенка, Савета (и от Елисавета), Савина, Савинка, Савка
2. Сабин, Събан, Събе, Събен, Събенко, Съби, Събил, Събин, Събко, Събо, Съботил, Съботин, Съботко, Събчо, Събьо; Сабина, Сабинка, Съба, Събка, Съботина.

Празнуваме св. Сава Освещени
Гласувайте за тази статия

placeholder