Промените в Закона за културното наследство минаха Парламетарната комисия по култура


На път е да падне последният бастион срещу строителство в архитектурни резервати и защитени зони, срещу бутафорно довършване на древни крепости и осъвременяване на антични постройки. Досега за всяка намеса задължително трябваше становище на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), макар и Министерството на културата да можеше да го пренебрегне.

Парламентарната комисия по култура прие на първо четене поправки в Закона за културното наследство.

С новите поправки в Закона за културното наследство ще може да бъде заобикалян НИНКН при инвестиционни намерения и намеса в паметници на културата. Текстовете са внесени от депутати от повечето парламентарни сили, начело с Красимир Велчев от ГЕРБ, и предвиждат необходимата оценка да може да се извършва и от експерти, назначени на щат в общините.

Законопроектът просто щял облекчи процедурите до преустройството на Института.  А Министерство на културата приема без възражения ограничаването на подопечната му институция. През последните години щатът на НИНКН е намаляван многократно и в момента около 50 специалисти трябва да се произнасят по от 3000 до 5000 преписки  годишно. Съвсем естествено е решенията да се бавят, а общините искат да поемат контрола в свои ръце и да „децентрализират“ процеса. Вместо да се реформира институтът, държавата ще реформира закона. Така градовете сами ще одобряват допустимите намеси, които могат да им донесат милиони евро за консервация и реставрация по европроекти – нещо, което отваря широко вратата за произвол, алармираха учредителите на „Форум културно наследство“ – архитекти, археолози, реставратори, изкуствоведи, преподаватели, представители на туристическия бранш.

Липсата на становище – както в случая с „преизграждането“ на Къщата с ягодите, ще се смята за „мълчаливо съгласие“. Защото официален документ може да излезе от звеното само с подписа на директора Даниела Джуркова. Ако подписът се забави повече от два месеца, според промените ще се смята, че институтът се е съгласил мълчаливо предложените намеси, независимо дали има недвусмислено становище на експертите срещу тях.

Срещу идеята за мълчаливото съгласие са застанали само зам.-министърът и археолог доц. Бони Петрунова и Тодор Чобанов, в качеството му на представител на Сдружението на общините. Според двамата конфликт на интереси няма, тъй като финалното решение отново ще бъде на Министерството на културата. А то и досега можеше да не се съобрази становището на НИНКН – както в случаите с Ларгото и Къщата с ягодите.

„Институтът е като „Къщата с ягодите“ – нито искат да направят конструкцията да не падне, нито да разрешат да я ремонтираме“, казва зам.-министърът, въпреки че още не организира конкурс за смяна на спорната и.д. директорка на института Даниела Джуркова, нито огласява резултати от проверката за нарушения на дейността ѝ от миналата есен. Според Петрунова НИНКН е „административен Франкенщайн“, но тя няма необходимите правомощия правомощия да наказва отговорните за забавянията. Петрунова имала и план за реформа на НИНКН, но сега не било време да се обсъжда…

Разбира се, ЗА е директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, според който с промените ще се „улесни работата върху, да го речем, реставрацията, възстановяването на паметниците на културно-историческото наследство, която сега недопустимо се забавя“. Той предлага архитекти като Юлий Фърков – авторът на проекта за Ларгото, и Пламен Цанев – автор на плана за издигане на двореца на Асеневци върху хълма Трапезица, да станат оценяващи към общините.

От групата на БСП – Лява България единствени не са подкрепили, а са се въздържали при гласуването на законопроекта, защото същи виждали условия за местен лобизъм, корупция, самоуправство, умишлено забавяне на процедури и в крайна сметка – унищожаване на паметници на културата.

Разглеждането на поправките в пленарна зала ще трябва да стане „бързичко“, до три седмици, защото върви с други поправки в ЗКН, изисквани от ЕС, припомни председателката на комисията Полина Карастоянова, .

 

Промените в Закона за културното наследство минаха Парламетарната комисия по култура
5 (100%) 3 глас(а)

placeholder