Призрачните градове по света


Всеки, който е гледал апокалиптични филми знае, че тези футуристични световеса винаги изпълнени с опасни същества, които обикалят в изоставени градове. Но не позволявайте на популярната култура да ви мами. Погледнати под правилен ъгъл, тези изоставени призрачни градове могат да бъдат ужасно красиви. Нова книга на фотографа Крис Макнаб, озаглавена „Призрачни градове“ (Amber Books, март 2018 г., онлайн струва 28 долара), ни позволява да усетим самотата на тези изгубени светове. Насладете се на някои от тези призрачни места, а ако искате още красиви снимки, можете да си закупите книгата на фотографа.

Ал-Ула, Саудитска Арабия

Намиращ се на около 725 километра северно от Мека, Ал-Ула в Саудитска Арабия е бил столицата на древните лихянити (арабско царство преди Христовото време). Историците дори отбелязват, че Мохамед някога е минавал през града. През 13-и век са построени основите на „модерния“ град. Те са останали в употреба до 80-те години, когато наблизо е построен нов град, а всички жители на стария град се изнасят завинаги.

Църквата на Изкупителя, Ани, Турция

Турската църква на Изкупителя (която е част от Световния фонд за паметници) датира от 10-ти и 11-ти век. Като структура, която символизира Багратид в кралството на Армения (приблизително 880 до 1045 г.), църквата „често бива показвана като особено забележителен пример за произхода на църковната архитектура в Армения“, според фонда за световни паметници на културата. С изчезването на Багратидското кралство и църквата бива изоставена. Така сградата започна да се разпада. През 1930 г. светкавица удря църквата , разделяйки структурата наполовина.

Крепостта Шали, Сива Оазис, Египет

Построен от кал и тухли през 13-ти век, египетската крепост Шали е трудна за проникване в продължение на векове. Така е било докато няколко дни на обилен валеж разрушават много от структурите. В резултат на това, много от жители започват да изоставят района като предпочитат нови, по-модерни жилища в околността.

Гленрио, Ню Мексико и Тексас

Разположен на границата между Ню Мексико и Тексас, Гленрио е крайпътна спирка по известния маршрут 66. Тъй като градът е прекосявал две щатски граници, газът може да се изпомпва от двете страни, в зависимост от щата, който има по-нисък данък върху природния газ. В средата на 20-ти век маршрутът е пренасочен, а спирки като Гленрио са остарели. През 2007 г. районът е добавен към Националния регистър на историческите места.

Джахаз Махал, Делхи

Разположен само на юг от Ню Делхи, Джахаз Махал е бил курорт по време на династията Лоди (1452-1526). Тъй като той е бил точно извън оживения град Делхи, много богати жители (и чужденци) биха се потопили в красотата на двореца. Днес структурата се използва предимно за културни тържества.

Каякий, Турция

Разположен по протежение на югозападното крайбрежие на Турция (до Средиземно море), Kayaköy е обитаван от османските гърци, докато Османската империя падна през 1921 г. Въпреки че градът е напълно изоставен, туристите продължават да пътуват до него, тъй като Kayaköy се превръща в музей, където гостите могат да се наслаждават на исторически забележителности.

Поляна, Абхазия

Абхазия, област, разположена на север от Грузия, някога е била населена с над 15 000 жители. така е било до абхазско-грузинския конфликт (етническа борба между народа на Абхазия и грузинците, която започна през 1989 г.). След войната населението е намаляло до около 200 души, които днес живеят в това, което се смята за призрачен град. Много от градовете изглеждат подобни на Поляна, някога била миньорски град.

Сан Хуан Парангарикутиро, Мичоакан, Мексико

Разположен в близост до вулкана Parícutin по западното крайбрежие на Мексико, Сан Хуан е покрит с лава и пепел след изригването на вулкана през 1943 г. Някои от оригиналните структури все още стърчат над останките, включително и църквата.

Електроцентрала Твърчали, Абхазия

Енергийната централа в град Твървели, Абхазия, е причина за войната между Грузия и Абхазия в края на 20-и век. Структурата е била обсадена за почти цялата продължителност на конфликта. Тъй като електроцентралата вече не се използва, растителността започва да расте в и над сградата.

Балестрино, Лигурия, Италия

Балестрино, който е сгушен в северозападния край на Италия, има настоящо население от по-малко от 1000 жители. И все пак, никой от тях не живее в стария град (на снимката). Тази част от селото е изоставена в средата на 20-ти век поради хидрогеоложката нестабилност на земята.

Chaitén, регион Лос Лагос, Чили

Chaitén е малко градче, разположено в южната част на Чили в Патагония, което означава, че е предразположено към интензивни климатични промени и природни бедствия. Сред най-скорошните катаклизми е голямо наводнение от 2008 г., което принуждава местните жители да напуснат града завинаги.

Агдам, Република Нагорни Карабах / Азербайджан

Открита в началото на 19-ти век, местността Агдам (регион на около 370 километра западно от Баку) е с прогресиращо население през съветската епоха от средата до края на 20 век. И все пак, след падането на комунизма и няколко войни в региона, градът е изоставен от почти всички жители.

Източник: ArchitecturalDigest

Книгата може да закупите ТУК

Призрачните градове по света
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder