Прокуратурата проверява решението за газа


 

Прокуратурата проверява решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на газа. Това стана ясно по време на брифинг на заместник-главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова.

Прокуратурата ще прецени дали има основание да протестира това решение, като това ще стане ясно до няколко дни. Иначе законовият срок, в който решението може да бъде протестирано, е 30 дни.

Помолена за повече подробности относно решението за цената на газа, Петрова изтъкна, че все още не са получили преписката.

Тя съобщи още, че ВАП вече проверява законосъобразността на решението на КЕВР за увеличаване цените на водоснабдителните услуги. Според Петрова от комисията не са изпълнили задълженията си по Закона за водоснабдяването.

КЕВР се поставя в положение на обвързаност по договора между Столична община и „Софийска вода“, където са разписани 17%. Вместо това регулаторът трябвало сам да направи изчислението.

Освен това от ВАП изтъкнаха и липсата на мотиви, като Петрова заключи, че регулаторният орган не е изпълнил задълженията си да регулира цените на водоснабдителните услуги. Тя поясни, че извършват проверка и законосъобразността на други решения на комисията.

 

Източник: Агенция КРОСС

 

Прокуратурата проверява решението за газа
Гласувайте за тази статия