Протестират срещу небостъргач на бул. „България“


Нов протест в София срещу планиран строеж на небостъргач се състоя в сряда вечер, съобщава БТВ. Десетки жители на квартал „Стрелбище“, са против изграждането на висока сграда на мястото на градинка в района.

Те блокираха кръстовището на бул.“България“ и бул.“Иван Гешов“.

Те настояват зеленината и дърветата в района да бъдат запазени. Главният архитект също е против застрояването, съдът обаче се произнася в полза на инвеститора. С днешна дата той вече е оградил терена и е започнал премахването на улица, която попада на територията на имота му.

Според жителите на квартала появата на нова огромна сграда не просто ще скрие гледката към Витоша, но ще създаде и проблеми с трафика. Самото строителство също се очертава да превърне живота им в ад.

Инвеститорът вече е започнал премахването на улица, намираща се на терена, който е негова собственост. Според общината обаче, обаче първо е трябвало да бъде отправено искане за това към местната власт.

„В момента, в който те я разрушават, има заповед за отваряне на улицата и те много добре знаят това, тази заповед им е връчена днес и аз лично ги уведомих хората на обекта да спрат разрушаването на улицата, но те продължиха“, посочи районният кмет Николай Терзиев.

Междувременно стана ясно, че се предвижда изграждането на нова улица близо до вече разрушената, защото така е предвидено по регулация. За целта текат преговори със собствениците.

От компанията инвеститор обявиха, че ще се обърнат към прокуратурата. Хората в квартала се заканват, че са готови да протестират докато не се уверят, че небостъргач в района няма да има.

Агенция Кросс

Протестират срещу небостъргач на бул. „България“
1 (20%) 1 глас(а)