Протестите срещу поскъпването на газта продължават


Стотици протестиращи се събраха пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в София, за да изявят недоволството си срещу поскъпването на парното и топлата вода в столицата.

На протеста пристигна и обмудсманът Мая Манолова. Тя категорично заяви, че покачването на парното и топлата вода в София са абсолютно необосновани предвид падането на цените на природния газ.

Омбудсманът беше придружена от Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България. Според него протестите пред сградата на КЕВР са първото мащабно активно гражданско недоволство след протестите от 2013 година.

„Хората са тук, за да изразят страховете си“, добави той.
Според него покачването на цените на парното и топлата вода е абсурдно и не трябва да се допуска. Очаква се КЕВР да вземе решение скоро и именно това е причината протестът да се провежда точно по това време, въпреки че много от хората, които желаят да присъстват, са на работа.
Други протестиращи заявиха, че ако сега се допусне подобно увеличение, много скоро ще има и други покачвания на тези услуги.

„Решенията на КЕВР нямат никакви мотиви и не са обосновани. Когато газта беше по-скъпа парното беше по-евтино. Сега газта е по-евтина, а те ще вдигат парното с 1/3 – това е недопустимо. Сега всички други стоки и услуги ще скочат заради това. Лятото мислят да качват цените и на тока“, заявиха притеснени граждани.

Хората не си обясняват защо пред сградата на КЕВР няма повече хора, които да изразят недоволството си. „Когато в чужбина вдигнат цените с 2-3%, хората блокират всичко. Тук вдигат парното с 30% … и нищо“.

Въпреки това протестиращите заявиха, че броят им не определя тежестта на исканията им.

Агенция Кросс

Протестите срещу поскъпването на газта продължават
Гласувайте за тази статия