Прозрачни соларни панели заместват прозорците скоро (видео)


Екип от изследователи от Мичиганския университет успяха да разработят напълно прозрачни слънчеви панели – пробив, който може да доведе до безброй приложения в архитектурата, както и в други области като мобилната електроника или автомобилната индустрия. Правени са и предишни опити за създаване на такова устройство, но резултатите никога не са били достатъчно задоволителни, а с ниска ефективност и лошо качество на материала.

Екипът на университета набляга на фактора „видимост“. Те са разработили прозрачен луминесцентен слънчев концентратор или TLSC, който може да бъде поставен върху прозорец или друга чиста повърхност. Концентраторът може да събира слънчева енергия без да влияе на светлинната пропускливост. Технологията използва органични молекули, които абсорбират дължини на вълната на светлината, които са невидими за човешкото око като инфрачервена и ултравиолетова светлина.

„Можем да настроим тези материали, за да вземем само ултравиолетовите и близките инфрачервени вълни, които „светят“ на друга дължина на вълната в инфрачервения поток“, казва Ричард Лунт, асистент професор по химично инженерство и материалознание в инженерния департамент на Мичиганския университет. Улавяната светлина се транспортира до контура на панела, където се превръща в електричество с помощта на тънки ивици фотоволтаични слънчеви клетки.

Това развитие ще извлече максимална полза от фасадите на сградите, тъй като вертикалният отпечатък често е по-голям от покрива – особено за стъклени небостъргачи. Събирането на енергия с прозрачни слънчеви панели ще стане по-ефективно и естетично без да променя архитектурния дизайн. Освен това, тази технология може лесно да се интегрира в стари сгради.

В момента екипът работи за подобряване на енергийната ефективност, която е 1% в момента. Целта е да се постигне ефективност над 5%. Както е посочено по-горе, ако разработките са успешни, приложенията ще бъдат безбройни. Членове на изследователския екип на университета включва Yimu Zhao, Benjamin Levine и Garrett Meek.

 

Източник: arch2o.com

Прозрачни соларни панели заместват прозорците скоро (видео)
4.6 (92%) 5 глас(а)

placeholder