Рачков и Зуека ще са водещи на „Моят град е моята крепост“


Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира образователно-патриотична кампания, насочена към учениците от цялата страна. Тя се нарича „Моят град е моята крепост“ и си поставя амбициозната задача да накара подрастващото поколение да се гордее още повече с родните си места. Това обяви пред журналисти в Слънчев бряг министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който откри 12-тото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Партньор на инициативата, която се финансира по мярката за техническа помощ на европейската програма, е Министерството на образованието и науката. Името и логото на кампанията са регистрирани в Патентното ведомство на Република България.

„Целта ни е децата да се гордеят още повече с родните си места, да открият предимствата им и че в тях се случва нещо прекрасно“, каза министър Нанков. Той обясни, че кампанията ще популяризира патриотизма и постигнатото в регионите чрез образователни игри, като водещи ще са известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Те ще изпитват децата под формата на конкретни игри. За целта Министерството на образованието е селектирало чрез подбор по двама ученици-отличници в дисциплините история и география от всички области на страната, които ще формират отбори. Ще бъдат проведени 4 полуфинала на надпреварата – в Кюстендил, Шумен, Стара Загора и Габрово, а финалът ще е в София. На него ще бъдат определени победителите и ще бъдат връчени наградите.

Отчитаме  сериозен напредък по изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Програмата е обявена напълно за кандидатстване, като 73% от средствата, които са общо над 3 млрд. лв., вече са договорени, отчете министър Нанков. Сключените договори към днешна дата са 495. Очаква се до края на годината да приключат 163 проекта. Разплатените средства са около 660 млн. лв., като очакванията са до края на годината да бъдат разплатени минимум още около 300 млн. лв., съобщи регионалният министър. Той коментира, че ще бъде предложено да бъде пренасочен ресурс от 209 млн. лв. към мярката за модернизиране на образователната инфраструктура в страната от мярката за енергийна ефективност на публични сгради в големите градове, като вътрешна компенсация на наддоговаряне на програмата. Така ще постигнем индикаторите за енергийна ефективност и ще отговорим на големия интерес, който общините имат към обновяването на училища и детски градини. Модернизирането на образователната система  е един от основните приоритетите на правителството, подчерта министърът. Той заяви, че амбициозната цел на МРРБ е да изпълни всички етапни цели, заложени в оперативната програма, както по отношение на физическо, така и на финансово изпълнение и призова бенефициентите да са проакативни, да изпълняват бързо и качествено проектите и да подават максимално бързо заявки за плащане и отчитане, за да се гарантира доброто изпълнение на програмата. Той подчерта, че летният и есенният сезон трябва да се използват максимално, особено за обновяване на образователната инфраструктура, за да се навакса допуснатото закъснение.

Регионалният министър посочи, че при неизпълнение на етапните цели, средства ще бъдат пренасочени от бенефициентите, които отичат по-слабо изпълнение към тези, които работят бързо и качествено и напомни, че с решение на Министерския съвет срокът за отчитане на етапни цели е удължен с 3 месеца, защото най-тежките проекти са в процес на реализация.

Програмата извървя своя път и на база направения преглед се нуждае от преоценка и изменение. Това не трябва да минимизира работата по изпълнение на останалите проекти и постигането на другите индикатори. ОПРР трябва да направи градовете и центровете за растеж по-привлекателни.

Министър Нанков отбеляза, че сред важните проекти с финансиране от нея е предстоящата модернизация на спешната медицинска помощ в страната. Той се реализира от Министерството на здравеопазването и предвижда ремонт и ново оборудване за 170 филиала на спешната помощ в страната, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 34 лечебни заведения. Предвидено е и закупуване на над 400 линейки, оборудвани с най-съвременна апаратура. „Това са единствените европейски средства в размер на над 163 млн. лв. за здравеопазване в този програмен период“, подчерта министър Нанков. Той призова процедурите по проекта да се изпълняват максимално бързо, за да не се окаже рисков и да не се загубят средства по него. Проектът е важен за всички български граждани, но бе забавен и заради промяна в концепцията. Сега ресурсът е пренасочен към повече ново оборудване и линейки, коментира регионалният министър.

Заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова също апелира за голяма мобилизация на бенефициентите, за да може до края на годината да се отчете усвояване на отпуснатия ресурс по програмата. Предизвикателствата са големи, защото предстои да отчетем различни показатели, сред които и физическо изпълнение. Целта ни е да минимизираме всякакви рискове, включително с решение за пренасочване на ресурс към наддоговорения приоритет за образователна инфраструктура. Другата мярка в риск е мярката, свързана с  предоставяне на социални услуги в големите 39 града. Важно е и изпълнението на проектите с финансови инструменти чрез фонд мениджъра, който избира фондове за градско развитие, всеки управляващ ресурс от близо 90 млн. лв. Тези проекти ще генерират приходи и трябва да докажат жизнеспособност. За такива, които са с много висока обществена значимост, но ниски приходи, е осигурено и допълващо безвъзмездно финансиране, заяви Деница Николова.

Пред журналисти министър Николай Нанков информира още, че до началото на активния летен туристически сезон, ще приключат ремонтите по всички пътища, които водят към Черноморието. В момента се работи по рехабилитацията на 22 км от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора в посока Бургас. Още 12 км ще се ремонтират наесен по трасето в област Стара Загора. Работи се и по тунели и мостови съоръжения на АМ „Хемус“. В тръбата на тунел „Витиня“ в посока София остава да се монтира само вентилацията за опасните газове и системата за опасни течове. На тръбата в тунел „Ечемишка“ ремонтите са по-сериозни и ще продължат до края на годината. С 4 месеца предсрочно ще завърши и строителството на четирилетовия път Бургас – Слънчев бряг с дължина 10 км и обходът на Ахелой, увери още министър Нанков. Той уточни, че движението по новия път се пуска до 18 юни. Очакванията са през месец юли да започне и строителството на обхода на Поморие, който ще е готов до пролетта на 2019 г. Догодина започва и строежът на северния обход на Бургас.  До 15-16 юни ще се ремонтират около 25 км от важния за Северното Черноморие път Добрич-Албена, а останалите 15 км – през есента. Във Варна предстои ремонта на моста „Звездица“ и 7 км от АМ „Черно море“. Ремонтите по пътищата в Северна България и останалите области на страната са съобразени с трафика, коментира министър Николай Нанков.

Рачков и Зуека ще са водещи на „Моят град е моята крепост“
Гласувайте за тази статия

placeholder