Разпадащ се магазин получи нов еко живот


Фирма Bloom Architecture, базирана в Пном Пен, раскри красив ремонт на разпадаща се сграда в Кампот, Камбоджа. Преди векове в сградата се намирал семеен магазин, но пространството било изоставено от години. За да запазят историческото значение в крайбрежния град, архитектите се фокусираха върху поддържането на оригиналните черти на сградата, доколкото това е възможно, като я превръщат в дом и ресторант. Резултатът е 320 квадратни метра прохладни вътрешни пространства с адаптивна стратегия за повторна употреба, която съчетава най-доброто от традиционната китайска типология в магазините с модерния комфорт.

Разположена до реката на града, сградата е местна забележителност за общността. Когато собствениците искат да приспособят структурата в нова фамилна жилищна сграда на най-горните етажи и ресторант на партерния етаж, те възлагат на Bloom Architecture да запазят историческия характер чрез адаптивна повторна употреба.

За да внесе старата сграда в модерната епоха, фирмата фокусира плановете си за обновяване върху запазването на първоначалните характеристики. Започвайки от екстериора, който се състои от два етажа с големи арки, фасадата е дълбоко почистенае и боядисана с прясна боя, която размива границите между старото и новото. Нов дървен покрив осигурява сянка за горния балкон.

След години разруха, голяма част от интериора е в доста лоша форма, така че фирмата започва да отстранява всичко, което не можеше да бъде спасено. Екипът обаче успява да използва отново дървените плоскости от оригиналната къща. Тези панели биват превърнати в мебели по поръчка и прозорци.

Приземният етаж е отворен и просторен с различни възможности за сядане. Дървени маси и столове от всякакъв вид и размери изпълват трапезарията, която се отличава с двойни височини на тавани с открити дървени греди. Оригиналните тухлени стени са покрити с бяла боя, позволявайки на различните червени тонове да се покажат отзад, за да предложат контраст на изцяло белите колони и дървените рамки на вратите.

Голяма метална спираловидна стълба минава през централен двор по целия път от ресторанта до частните жилищни помещения. Това стълбище е от съществено значение за дизайна, тъй като позволява естествената светлина да достигне по-ниските нива и помага за естествената вентилация, охлаждайки интериора по време на летните месеци. На върха на стълбището архитектите поставят „гнездото“ – открита тераса, от която се разкрива невероятна гледка към планинския пейзаж на Кампот.

 

 

 

 

Разпадащ се магазин получи нов еко живот
3 (60%) 1 глас(а)

research symptoms