Реновиране на завод за хартия

Комплекс от стари индустриални сгради получава изцяло нов вид


Обект: Завод за хартия на фирма „Монди“ в град Стамболийски
Архитектура: Архитектурно студио „Стоянови”
Възложител: фирма „Монди Стамболийски“
Проектанти: арх. Мария Стоянова, арх. Володя Стоянов
Фаза: Завършен

Архитектурно студио „Стоянови” са поканени да предложат проекти за цялостно реновиране на фасадите на хартиения завод в гр. Стамболийски със собственик австрийската фирма „Монди“. Голяма част от заводите, построени у нас по време на социализма и приватизирани след това, са в окаяно състояние.

Собственикът на „Монди Стамболийски“ освен, че влага инвестиции в технологичното обновяване на производството, започна и с благоустрояването на площадката на завода – озеленяване и нови дървета, започна и с модерното и ново звучене на сградния фонд, като реновира фасадите на отделните сгради. Според рх. Мария Стоянова и арх. Володя Стоянов това е изключително важно за бизнес успеха, защото за всички е ясно, че когато видиш добре подредена и чиста заводска площадка, когато виждаш интересна и привличаща окото сграда – това е добър атестат за нивото на фирмата.

a8

Основната идея в проекта е била самите сгради да се превърнат в рекламна визитка на комплекса. Разбира се, освен че сградите получават съвременен облик, то те отговарят на новите норми и изисквания за топлотехническа ефективност.

Реновирането на сградния фонд започва с промяната на фасадата на главната административна сграда – съществуваща монолитна три етажна административна сграда строена през 60-те години на миналия век с бетонови корнизи и первази, които са характерни за архитектурното оформление на тези години.

За новото фасадно оформление се използвани различни дебелини на топлоизолация, които да направят игра от цветни обеми. Тази игра  помага и е приложена така, че да се скрият всички кабели и улуци, корнизи, подпрозоречни первази в топлоизолацията и така фасадата получи съвсем нов и съвременен облик. Цветовете  на силиконововата мазилката са съобразени с фирмените цветове на „Монди”. Върху фасадните плоскости са монтирани релефни фирмени лога с фирмените цветове на „Монди”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Поетапно започва промяната и на производствените сгради- това са в повечето случаи сгради с бетонни панели, метални и  бетонни прозорци и стъклопрофилити. Конструкцията е сглобяема – панелна с виренделови колони и греди.  За фасадно оформление са използвани термопанели в три основни цвята, като идеята била да се създаде визия на баркод- това, което сертифицира и определя един продукт. Термопанелите са с фирмените цветове на „Монди“, със скрит монтаж и се използват като облицовка върху съществуващите стоманобетонни панели и тухлени зидове, и като ограждащи плоскости на мястото на стъклопрофилитите. Така се получава еднаквост в третирането на фасадата и използваните материали.

„Разбира се, в една реконструкция на сгради винаги изникват непредвидени ситуации и затова е по-голямо предизвикателство да реновираш, отколкото да проектираш съвсем нови сгради. Голямата дължина на производствените сгради, неравната при старото изпълнение фасадна плоскост, опитите да се запазят някои от съществуващите фасадни конструкции, съобразяването с вече функционално ненужни части от сградите – всичко това бяха предизвикателства, които за наша радост проектант, инвеститор и строител /Балканстрой/ решавахме заедно.“, казват от архитектурното студио.

camera-2

В момента проектът е на етап, в който се правят вътрешни преустройства и интериорни решения на административните ,производствените и обслужващите сгради. Набляга се освен на естетиката, но и на функционалността и производствените удобства на работещите във фирмата и естествено на технологичните, противопожарните и енергийно-ефективни съвременни норми.

a7

a9

a10

a11

a12

a13

a14

 

camera-4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

img_0478

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

reception-3

reception-4

Преди:

staro-01

staro-02

staro-03

staro-04

staro-05

a1

a2

a3

a4

a5

a6

Реновиране на завод за хартия
Гласувайте за тази статия

placeholder