Решават какъв да е обхватът на тол системата


До август очаквам Министерски съвет да вземе решение за обхвата на тол-системата. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„За мен логиката винаги е била, че в обхвата на тол-системата трябва да попаднат онези пътища, които са в добро експлоатационно състояние и в бъдеще да надграждаме с тези, които се рехабилитират – мисля, че това е удачният и обективният начин. Тоест автомагистралите, пътищата първи и втори клас и онази част от третокласните пътища, които са в добро състояние и които могат да поемат и транзитен трафик – да бъдат алтернатива на пътища, които обхващат международния, транзитния трафик. Това е логиката около – 50- 60%, като това ще стане ясно до лятото.

Юли или август месец трябва да имаме проведени вече и обществените консултации, дебатите по темата и съответно да бъде взето решението от Министерския съвет именно какъв ще бъде обхватът на републиканската пътна мрежа, върху която ще се изгради и тол-системата, за която ще се изплащат и електронни винетки, между другото, тъй като за пътищата които ще бъдат обхванати от тол-системата за тежкотоварните автомобили, за тях единствено и само ще има ще има електронни винетки. Това е справедливият начин.

Останалите републикански пътища ще са да речем безплатни – за тях няма да се плащат електронни винетки, но още веднъж ще подчертая нещо много важно – че електронните винетки по никакъв начин няма да бъдат променяни като цена, като себестойност, тъй като имаше опасения и спекулации по темата, които чувам ежедневно. Хората се притесняват от това, че отново ще бъдат вдигани цените – не! Винетките на същите цени, дори ще има облекчение от гледна точка на това, че няма да лепим стикерите и да махаме стикерите – ще се разпознават на базата на платената такса „електронни винетки“. Много лесно ще се плащат – по интернет ще може да става закупуването, от бензиностанции отново – тоест много по-достъпни срещу платена такса. С онлайн-четците, с които ще разполагаме, с трафик камерите за всеки преминаващ автомобил ще е ясно има ли, няма ли, за какъв период се закупува винетка. Ще сме гъвкави, ще направим и „тези уикенд“ винетки, каза министър Нанков.

Той допълни, че е създадена е междуведомствена работна група, която ще координира внедряването на новата система и експлоатацията ѝ. В нея има представители на КАТ – Пътна полиция, Агенция „Митници“, НАП, Гранична полиция, Автомобилна администрация и Пътната агенция.

По отношение на компанията-изпълнител, министърът обясни, че тя ще координира целия процес на внедряването на тол-системата и обвързването със софтуерните системи на другите ведомства, за които за чиито нужди тя ще се изпълзва – това са основно Пътна полиция, Гранична полиция и Агенция „Митници“.

В момента се прави правен анализ, който ще е готов до дни и който ще посочва плюсове и минуси на трите възможни варианта за компанията – търговско дружество, държавно предприятие или организационна структура в рамките на Агенция „Пътна инфраструктура“:

„Ще преценим кой е най-обективният вариант – но единият от вариантите, една от трите структури ще е бъдещия оператор – ще управлява реално тол-системата, ще генерира приходите, които Агенция „Пътна инфраструктура“ от твоя страна ще е изразходва за ремонти на републиканските пътища и изграждането на нови“, обясни регионалният министър.

Нанков каза още, че с въвеждането на новите електронни винетки не очаква да паднат приходите. Няма намаление на приходите от винетки и тази година, след като вече могат да се купуват тримесечни стикери и предстои да бъдат въведени „уикенд винетки“.

Агенция Кросс

Решават какъв да е обхватът на тол системата
Гласувайте за тази статия

placeholder