Сауна насред спокойно планинско езеро


Норвежката дизайнерска фирма „Feste Landscape / Architecture“ наскоро завърши сауната Soria Moria – структура върху езерото Бандак в Норвегия. Сауната гледа към спиращи дъха гледки към планината и водата. Разработена е като част от инициативата за творчество „Приказки за водните пътища“ за канала Telemark. Soria Moria е една от редица проекти, които използват изкуство, архитектура и дизайн на осветлението, за да отпразнуват естествената красота на местния пейзаж и традиции. В допълнение към използването на строителни материали от местно естество, сауната разполага с дървена фасада, която е интегрирана с блестящи златни керемиди, за да се позове на местния фолклор.

Покривайки площ от около 40 квадратни метра, Soria Moria се състои от покрита зона за сядане, сауна, съблекалня и борова пауба. Feste Landscape / Architecture установява, че на точно на това място в езерото, има достатъчна дълбочина за къпане на брега. В резултат на това архитектите издигат на кокили пътека свързана към езерото, изработена от зигзагообразна дъска, която също се свързва със съществуваща мрежа от пешеходни пътеки около езерото.

Сградата има удивителен силует, вдъхновен от стръмните планини, които обграждат езерото Бандак. Сауната е оформена с масивни стъкла, които замъгляват границата между вътре и навън. В съответствие с традиционния език на страната, структурата е облицована с дървени шиндъци Øyfjell Sag, които отразяват местните строителни техники. Златните цветни керемиди „Nordic Royal“ са вградени във фасадата, за да предизвикат „митичното и необичайното“.

 

Източник: Inhabitat.com

 

Сауна насред спокойно планинско езеро
Гласувайте за тази статия

placeholder