Семейство сами си правят куполна къщичка-рай


Шейла Уилямсън и съпругът й прекарват повече от седем години, за да построят къщата на мечтите си, добре изработена великолепна геодезическа структура с три купола, използваща рециклирано дърво. Домът е разположен точно до Сан Франциско и в момента се предлага на имотния пазар.

Разположен само на 30 минути от Сан Франциско, атипичният дизайн на дома е предизвикателство от самото начало. Според Уилямсън първото препятствие е било изкарването на разрешителното за строеж от местната власт. „Получаването на разрешителното беше малко предизвикателство, защото строителният отдел нямаше представа за какво говорим.“

Уилямсън и съпругът й проектират дома си с помощта на инженер и сами строят постройката с 3 сфери, 2 спални и 2 бани. Вдъхновен от произведението на известния архитект и изобретател Бъкминстър Фулър, куполният дизайн започва да се оформя. Те използват рециклирани парчета дърво от близкия склад, който е бил разрушен, а многото триъгълни панели са били нарязани на ръка от двойката, за да се създаде формата на купола.

Красиви ръчно изработени стъклени акценти се виждат навсякъде. Процесът на изграждане е било дело на цялата общественост в района като дори и децата от квартала помагат по различни начини. Те дори скриват съобщения в някои от панелите, за да се четат, ако домът някога бъде демонтиран.

Три геодезични купола образуват дома, който е 157 кв. metra и стратегически изграден в спокоен, зелен и тучен район. Най-големият купол е на предния вход, който се отваря към дневна с отворена кухня, офис и таванско помещение. Вътрешното пространство е добре осветено, благодарение на голям прозорец, който се състои от четиринадесет триъгълни панела, както и петоъгълна капандура в тавана на купола. Дървена веранда обгръща структурата, което разкрива невероятрни пейзажи към заобикалящата я долина Диабло.

По-малките геодезически пространства съдържат спалните на горния етаж. Основната спалня също има красив покрив, както и балкон, който гледа към природата. „Сами сте с природата и спокойствието през нощта. Ако се обърнете с гръб към долината, ще видите звездите“, каза Уилямсън. „Колко често виждате вече звездите? Тук може да ги гледате как се движат през нощта цяла година“.

За съжаление съпругът на Уилямсън е починал миналата година, което я накара да пусне дома на пазара за $ 889,000

Източник: Inhabitat.com,  Taylor Photography Group

 

Семейство сами си правят куполна къщичка-рай
Гласувайте за тази статия

placeholder