Сгради без прозорци


Строителството не е това, което беше. Представяме ви няколко сгради без прозорци, в които дневната светлина влиза по нетрадиционен начин.

Перфорираните бетонни панели от фасадата на El Blok Hotel на о-в Vieques до Пуерто Рико, могат да се завъртат самостоятелно и да позволяват по-малко или повече слънце да прониква в стаите при гостите, в зависимост от техните предпочитания. Устойчивата сграда е проектирана от Fuster + Architects.

21

Снимка: Dianne Pulliza

 

Закътана къща в Harbour Island на Бахамите е със стени с дървени жалузи за регулиране на слънцето и вятъра. През нощта филтрират светлината отвътре, за да придадат на постройката вид на голямо осветително тяло. Проектът е на Lubrano Ciavarra Design.

22

Снимка: Steven Brooke

 

Тънки листове от неръждаема стомана обграждат къщата Moya Moya в Токио на архитекта Fumihiko Sano от Phenomenon. Двуслойният ограждащ екран предпазва от слънчева светлина и любопитни съседи.

23

Снимка: Studio Velocity

 

За да защити скъпоценното си съдържание, Библиотека Beinicke за редки книги и ръкописи към университета в Йейл, Ню Хейвън, Кънектикът, използва вместо стъкла тънки мраморни листи (около 3 см), които осигуряват мека интериорна светлина. Отвън сградата изглежда абсолютно плътна и непробиваема.

Exterior views of the Beinecke Rare Book & Manuscript Library.

Снимка: Michael Marsland

Interior view of the Beinecke Rare Book & Manuscript Library.

Снимка: Michael Marsland

 

Проектирана от Marcio Kogan и Carolina Castroviejo от Studio MK27, Cobogó House в Сао Пауло защитава обитателите си от силното слънце с мрежести каменни стени от скулптура Erwin Hauer. Светлината влиза и се превръща в променяща се шарка в интериора, проектиран от Diana Radomysler от MK27.

26

Снимка: Nelson Kon

27

Снимка: Nelson Kon

 

Музикалната и музиковедска колекция Библиотеката във Folkwang University в Германия съхранява в стъклена сграда, проектирана от арх.  Max Dudler. Стъклото обаче е покрито с полупрозрачен принт на снимки от близката каменна кариера на фотографа Stefan Müller, който придава сияние на сградата отвън и отвътре.

28

Снимка: Heike Kandalowksi

 

Фасадата на открития павилион Hedge Building в Росток, Германия, проектирана от Atelier Kempe Thill, е от стоманена рамка и… бръшлян. Живите стени и полупрозрачния таван осигуряват комфортна сянка.

29

Снимка: Ulrich Schwarz

30

Снимка: Ulrich Schwarz

 

Това е Welcome Center от Till Schweizer за посетители в архитектурния парк Jinhua в Китай, по проект на Ai Weiwei в сътрудничество с архитекти от цял свят. Структурата от дървена решетка осигурява частична защита от вятъра, дъжда и слънцето.

31

Снимка: Iwan Baan

 

Швейцарските архитекти Jacques Herzog и Pierre de Meuron проектират Dominus Estate в Напа Вали, Калифорния, със стени от габиони, пълни с базалтови скали от близкия каньон. Порестите стени осигуряват на частната винарна вътре перфектна изолация и осветеност.

31

Снимка: Dominus Estate

 

От бетонната основа се издигат леко извити стъклени стени в Cathedral of Christ the Light в Оукланд, Калифорния, проектирана от Skidmore, Owings & Merrill. Дървените плоскости, разположени под стъклената фасада, осигуряват мека светлинна на поклонниците.

32

Снимка: Tim Hursley

33

Снимка: Tim Hursley

 

Сгради без прозорци
Гласувайте за тази статия

placeholder