Изкуство от джапанки


Не е задължително производството да е свързано със строителство на фабрика, а изкуството с големи инвестиции – всеки проблем, казват, е възможност.

Малка компания в Найроби, Кения, произвежда играчки от джапанките, замърсяващи бреговете на индийския океан. Всяка година компанията Ocean Sole събира над 400 000 чехли от плажовете на океана и ги превръща в изкуство – скулптури, аксесоари, сувенири, дори предмети от бита. Големите скулптури често се представят в галерии и музеи по цял свят.

9

Джули Чърч е морски биолог и социален предприемач. През 1997 г. тя е ужасена от високата токсичност на отпадъците на брега на о-в Киваю. Джули Чърч насърчава местните жители да не изхвърлят джапанките си, замърсявайки екосистемата, а да си помогнат в справянето със социалните и икономически проблеми, докато почистват крайбрежната ивица.

1

2

2a

Така се ражда Ocean Sole, в която работят над 100 артисти и работниците им в Найроби и по-отдалечените крайбрежни райони. Осигурената работа помага на много семейства да пращат децата си на училище, а 10% от печалбата се връщат във фондацията Ocean Sole, която се занимава с повишаване на осведомеността и активното насърчаване за опазване на океана.

3

7

6

Мотото на Ocean Sole е „Почистваме плажовете, създаваме шедьоври.“

5

8

4

106

Снимка:  inhabitots.com

Снимки: Фейсбук

 

Изкуство от джапанки
5 (100%) 4 глас(а)