Франк Гери показа среден пръст на журналисти


Франк Гери описа 98% от съвременната архитектура като „глупости“ и показа среден пръст на журналисти по време на пресконференция през уикенда.

Гери, архитект на много известни сгради като музея Гугенхайм в Билбао, беше в Овиедо в северната част на Испания по повод връчването на престижната награда на Принца на Астурия.

Пресконференцията в Овиедо започна с лош старт, когато журналист попита Гери дали неговта архитектура е преди всичко спектакъл. Отговор на Гери беше да покаже на журналиста среден пръст. След дълго мълчание друг репортер попита дали „емблематичните сгради“ като тези на Гери ще продължат да бъдат характеристика на съвременните градове. „Нека ви кажаедно нещо,“ отвърна Гери. „В този свят, в който живеем, 98% от всичко, което е изградено и проектирано днес, е чист боклук. Няма чувство за дизайн, никакво уважение към човечеството, или към нещо друго. Това са скапани сгради и това е всичко“.

„В последно  време, обаче, една група хора, ако  направим нещо специално, малцина, освен Бога, ни оставят на мира. Ние сме посветени на нашата работа. Аз не търся работа … Аз работя с клиенти, които уважават изкуството на архитектурата. Затова, моля, не ми задавайте глупави въпроси като този“.

85-годишният Гери продължи и каза, че „Билбао показва, че добрата архитектура може да промени нещата“.

По-късно канадският архитект се извини за поведението си, обяснявайки, че се чувствал зле заради часовата разлика и току-що е пристигнал в хотела. Журналистите „ме хванаха в лош момент“, каза той.

Франк Гери показа среден пръст на журналисти
Гласувайте за тази статия

placeholder