Симпатична вила събира дъждовна вода


Базираната в Невада фирма INCLINEDESIGN доказва, че устойчивият дизайн може да бъде красив чрез тази мечтана дървена вила на остров Лопес, Вашингтон. Къщата се предлага като място за отдих през летните дни, но тя съвсем не е обикновена. Къщата за гости Barn Gallery е пример за екологичен дизайн – от използването на рциклирана дървесина и метал, до елегантно изработената система за събиране на дъждовна вода. Заобиколена от 4 акра гори и частна поляна, къщата за гости се гледа на югозапад, за даразкрие прекрасни природни гледки.

Проектът започва като „деконструкция“ на дом от 70-те години, като дизайнерите рециклират материалите, доколкото е възможно, като запазват оригиналното усещане на сградата. Необработения дървен материал е взет от оригиналния гредоред на къщата, който пък е направен от паднали дървета през 1970 г., и е използван за сайдинг. Рециклираните метални компоненти допълват дървената палитра.

Интериорът е изпълнен със светлина,модерен и минималистичен, с обичайни артистични докосвания като уникалната изработена от пясък вана, затоплящите се медни поставки за кърпи и вградени тръбите за гореща вода в пода. Възстановеният дървен материал може да се види вътре и под формата на нови мебели по поръчка. Вилата редовно е домакин на ротационни експонати на изкуството с участието на местни художници.

 

За да се сведе до минимум използването на енергия, дизайнерите инсталират интелигентен енергиен мониторинг,  изолиран панелен покрив и подово лъчисто отопление с вентилация за оползотворяване на топлината, както и технология от термопомпени системи.  Дъждовната вода се събира и филтрира на определено място в голяма дървена бъчва, след което се използва за поливане на градината и вода в къщата.

източник: Inhabitat.com

Снимки: Steve Horn

 

Симпатична вила събира дъждовна вода
Гласувайте за тази статия

placeholder