След 50 дни „Попа“ ще бъде изцяло променен


 
Започна ремонта на площада и градинката около паметника на Патриарх Евтимий в центъра на София. Пространството на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий", "Васил Левски" и ул. "Граф Игнатиев“ беше оградено още миналата седмица.
 
По план новата площадка трябва да бъде готова след 50 дни. По време на ремонта трамваите по "Граф Игнатиев" ще спират 60 метра преди паметника, близо до улица "Мальовица".
 
От сегашното твърде занемарено място, от десетилетия популярно сред софиянци като "Попа", ще бъдат махнати телефонните кабини и незаконните будки. Предвидени са две рампи – за инвалиди и за майки с колички.
 
Ще бъде извършена цялостна подмяна на настилките на площада около паметника, ремонт и реконструкция на градинката. Предвидената настилка е гранит върху 633 кв. м., в два основни цвята – тъмен и светъл.
 
Ще бъде изградена гранитна чешма, ще бъдат поставени гранитни пейки, ще бъдат оформени четири кашпи със зеленина и един вграден, с по-тъмен цвят, кръст точно в подножието на самия паметник, който пък ще има ефектно осветление. А преграждането срещу влизане на автомобили ще бъде пълно.
 
Автор на проекта, струващ  215 хиляди лева, е арх. Станислав Константинов, който е автор и на новото пространство между Орлов мост и Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
През 2013 г. Столичната община предвижда реконструкция на Борисовата градина, на Докторската градина, на парка "Мир и дружба" в Студентския град и на пространството около НДК.

 

След 50 дни „Попа“ ще бъде изцяло променен
Гласувайте за тази статия

Вашият коментар

placeholder