Сливане на две глобални консултантски компании в бизнеса с имоти


Нова глобална консултантска компания с годишни приходи от над$5 млрд. ще оперира на пазара на бизнес имоти в резултат от приключилото на 1 септември обединение между Cushman & Wakefield и DTZ. Тя ще работи под бранда Cushman & Wakefield, запазвайки стратегическото си партньорство за България и Македония с Forton.

От обединението между Cushman & Wakefield и DTZ се създава глобална структура с повече от 43 000 служители, дейност на над 60 пазара по света, 4.3 млрд. кв. метра под управление и транзакции за над $191 млрд.

Начело на обединената Cushman & Wakefield ще застанат Брет Уайт като главен изпълнителен директор и Тод Ликерман като президент.

По думите на Брет Уайт новата компания заема водещо място сред консултантите на пазара на бизнес имоти на всички континенти и при всички видове услуги.

„Това е събитие, което изцяло ще пренареди този бизнес“, коментира той и допълни: „Cushman & Wakefield и DTZ винаги са се разраствали активно и са укрепвали позициите си независимо една от друга. Сега обединяваме амбиции и потенциал в най-добрия възможен момент и с ясната цел да се утвърдим на върха на нашия пазар“.

„Приключилото сливане между Cushman & Wakefield и DTZ е историческа крачка, но далеч не е краят на съвместния ни път“, допълни Тод Ликерман. Той го определи като крайъгълен камък за новата обединена компания и низ от нови възможности пред нейните клиенти, партньори и служители.

В регионален план приключилото обединение между Cushman & Wakefield и DTZ също се очаква да окаже значителен ефект.

“Cushman & Wakefield и Forton ще продължат да работят както досега на пазарите в България и Македония. Партньорството ни е изпитано във времето и сега ще можем да предложим още по-всеобхватни и задълбочени услуги на нашите клиенти”, каза изпълнителният директор на Forton/Cushman & Wakefield Михаела Лашова.

„За нас като стратегически партньор на Cushman & Wakefield това разрастване е отлична перспектива от гледна точка на достъпа до повече пазари и по-широка клиентска база, при това в момент, в който интересът към имотните пазари расте в световен план“, добави тя. Според нея то ще е от полза за целия имотен сегмент, тъй като ще направи България по-видима за инвеститорите от целия свят.

Обединението между двете глобални консултантски компании бе договорено през пролетта, след продажбата на 81% от Cushman & Wakefield от Exor SpA, част от групата Agnelli. Новите собственици са група инвеститори, включващи базирания в Тексас фонд TPG, азиатската инвестиционна компания PAG и американската OTPP (Ontario Teachers’ Pension Plan). Миналата година те придобиха DTZ.

research symptoms