Snøhetta проектира супер модерна детска градина


Международната архитектурна фирма Snøhetta, със седалища в Осло и Ню Йорк, има дълъг списък с отличителни сгради навсякъде по света. Техният предстоящ проект в Ел Пасо, Тексас, е завладял сърцето на Elaine Molinar, партньор на фирмата и нейния управляващ директор в Северна и Южна Америка. Миналия месец Snøhetta бе избрана да проектира новия детски музей Ел Пасо в центъра на града. Ел Пасо, граничен град от 650 000 души в далечния западен Тексас, е родния град на Molinar.

„Израствайки в Ел Пасо, бях вдъхновена от историческия архитектурен запас, който има и от планинския пейзаж“, казва Молинар. „Това предизвика интереса ми към архитектурата, преди да разбера, че това е професия, която бих могла да прaктикувам“. Но спечелването на проекта не дойде без ожесточена конкуренция. Три фирми – Snøhetta, Koning Eizenberg в Санта Моника, Калифорния и TEN Arquitectos, базирани в Мексико Сити, бяха поканени да представят концепции за дизайна, които след това бяха представени за обществен вот от жителите на града.

Концепциите на Snøhetta включват светли, проветриви и приветливи помещения, които наистина въплъщават детския музей, обяснява Molinar. И разбира се, позицията на музея – буквално на границата от мексиканския град Куиджад Хуарес – даде на фирмата възможност да създаде връзка между двата града.

„Ние проектирахме тези прозорци стратегически. Единият гледа направо към един от граничните пунктове и е прозорец в Мексико „, казва Molinar. Футуристичният музей ще предлага над 7500 квадратни метра вътрешно и външно пространство като строителството ще започне през пролетта на 2019 г. с очаквано завършване в края на 2021 г. или началото на 2022 г. За Molinar, работата по проекта на стойност 60 млн. долара, е начин да се отблагодари на един град, който според нея е подценяван и има много за предлагане на посетители и жители. „Бях лично развълнувана да работя в родния си град, за да дам нещо обратно на мястото, където съм израснала, и все още имам приятни спомени“, казва тя. „Ел Пасо е наистина вълнуващо място с вълнуващо бъдеще. Това е най-добрият начин да стигнете до Мексико.“

Snøhetta проектира супер модерна детска градина
Гласувайте за тази статия

placeholder