Спираловидна къща от пръст и глина


Японската фирма Ryuichi Ashizawa Architects представя красив кръгъл дом, който има красива зелена градина. Семейният дом, който се намира на отдалечен японски остров, е построен от тънка бамбукова решетка и е оизмазан с естествен материал от почвата. За да се създаде силна връзка между дома и природата, спираловидната градина, която се издига от нивото на земята, осигурява оптимални условия за отглеждане на пресни зеленчуци и билки.

 

Разположен на отдалечения остров Awaji, домът е построен за семейство от четирима души. Архитектите го проектират с цел да издържи на умерения климат на острова, но дизайнът е вдъхновен и отприродосъобразния начин на живот на семейството. Първата цел на архитектите е да се създаде плодородна зона, която да спомогне за изхранването на семейството през цялата година. На второ място, основният план предвижда затворена спирала, създавайки усещане за хармония с природата.

В интериора, архитектите използват техника наречена Татаки, за да създадат твърд наситен пръстен от почва, вар и вода. Стените също са направени от пръст и естествени материали. Комбинацията от глинени стени и подови настилки осигурява здрав термоизолиран покрив за дома. През зимата стените и подовете абсорбират топлината, която се освобождава през нощта, като поддържат пространството топло. През горещите летни месеци оформлението на дома (разликата във височината между централното пространство и останалата част от дома) позволява оптимална циркулация на въздуха, за да се охлади вътрешността.

Покривът е превърнат в спираловидна градина, чиято форма осигурява оптимални условия за отглеждане. Издигайки се от нивото на земята, градината на покрива се затваря около дома, осигурявайки перфектна комбинация от слънчева светлина и влажност. Дъждовната вода попива в горната част на градината, след това се стича надолу през поредица от басейни пълни с водни растения.

Източник: Inhabitat.com

Спираловидна къща от пръст и глина
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder