Спряха строителството на „Лалето“ в Лондон, било грозно


Изглежда, че проектът на Foster + Partners занебостъргача „Лалето“ вече не се движи напред. В понеделник кметът на Лондон Садик Хан отхвърли плановете за предлаганата от фирмата сграда, наричайки го „недостатъчно качествено направено за такова важно място“и също така , че „ще развали хоризонта на Лондон“. Решението за анулиране на проекта идва само няколко месеца след гласуването на 2 април, в което бе решено да се предприемат стъпки към строителство. В официалния доклад, публикуван в понеделник, се казва: „Панелът не е в състояние да подкрепи Лалето, защото не смята, че то представлява архитектура от световна класа, липсва му качество и достатъчно количество публично отворено пространство, неговата социална и екологична устойчивост не съвпадат с амбицията на тази височина и въздействие върху хоризонта на Лондон. “

В доклада се казва, че „това би навредило на характера и състава на съществуващия висок сграден клъстер, по-широкия хоризонт и имиджа на Лондон, както и на стратегическите гледни точки, както и на общественото пространство около него“.

В изявление, изпратено по имейл, представител на Foster + Partners коментира: „Екипът на Tulip Project е разочарован от решението на кмета на Лондон да откаже планираното решение, особено тъй като „Лалето“ ще генерира незабавни и дългосрочни социално-икономически ползи за Лондон и Великобритания като цяло. Сега ще отнеме време да обмислим потенциалните следващи стъпки за проекта „Лале“.

Проектът отдавна се сблъсква с проблеми покрай Историческа Англия, публичен орган на правителството, посветен на защитата на историческите места в Англия. Сега организацията публикува следното изявление, след като кметът Хан отхвърли проекта: „Препоръчахме, че неговата височина и дизайн – по същество висок вал с издатина отгоре – би причинило трайни и необратими щети, а оттам и на имиджа и идентичността на столицата. “ Групата за опазване не е единствената, която отпразнува решението.

Сградата също е изправена пред сериозна реакция както от критиците, така и от обществеността – Джъстин Дейвидсън от списание „Ню Йорк“ го нарича „архитектурата на Instagram в най-празната си част“. Ако беше построена, 1000-метровата кула щеше да включва наблюдателна палуба с гондоли, пренасящи посетители нагоре и надолу по структурата.

Източник: ArchitecturalDigest

research symptoms