Спряха търга за строежа на тунел „Железница“


Изчезнали документи спряха търга за обществената поръчка за 250 млн. лв. за строителството на тунел „Железница“ на автомагистрала Струма, съобщи БТВ.

Причината е, че липсвала офертата на един от кандидатите, въпреки че документацията се е съхранявала при изключителни мерки за сигурност в стая в агенцията, до която достъп са имали изпълнителният директор на АПИ и петимата членове на комисията на обществената поръчка.

Още на 31 март изпълнителният директор на АПИ е забелязал, че липсва една от папките в обществената поръчка и подава сигнал в полицията.

Мистериозно изчезналите документи представляват папка с техническото предложение на един от 17-те участници и правят невъзможно провеждането на търга.

Следствените служби веднага се задействали и служители на СДВР започнали разследване за изчезнали документи в пътната агенция. Проведени са разпити, иззети са записи от видеокамери в сградата на агенцията.

В крайна сметка при извършен обиск папката била намерена на видимо място в дома на Стефан Гайтанджиев, съобщи „24 часа“. Той е външен оценител на участниците в търга. Отказал обаче да дава обяснения, след което е обвинен в укриване на документи и в момента е мярка за неотклонение „подписка“.

Най-дългият и най-скъп тунел в страната трябваше да бъде завършен до 2022 г., защото се плаща с еврофондове по изтичаща тогава програма. Сегашното решение поставя под риск средствата, които, ако загубим, ще се поемат от българския данъкоплатец.

 

Източник: cross.bg

Спряха търга за строежа на тунел „Железница“
Гласувайте за тази статия