Стъклени шедьоври от целия свят


Тези църкви, библиотеки, музеи и хотели могат да се похвалят с някои наистина изключителни изработки.

Стъклото е благодатен материал, който освен, че е от изключително значение за бита ни, предизвиква сетивата ни на много нива. Стъклописта се появява около 10 век в готическата архитектура и оттогава владее сърцата и ръцете на много майстори и ценители.

Обикновено през по-ранните епохи обработеното цветно стъкло е било свързано с храмове. Постепенно това майсторство напуска светите места и се разпространява с лекота из различни институции, публични сгради и частни домове. Нека се насладим заедно на едни от най-спиращите дъха шедьоври в тази област от Обединената църква „Света Троица“ в САЩ до Нотр Дам в Париж.

Катедралата на Бразилия е проектирана от архитекта Оскар Нимейер и завършена през 1960г, а самото стъкло е изрисувано от Мариане Перети  през 1990г.

Миналото се среща с настоящето на живите изображения върху прозорците в Обединената църква „Света Троица“ в Чикаго, Илинойс, за да поддържа идеята за важността на социалните битки не само по тези места.

Ахенската катедрала е един от най-старите храмове в западна Германия и е построена от Карл Велики през 805г. Макар оригиналните стъкла да са унищожени при пожар, настоящите са изработени през 1950г и са с впечатляващата височина от 30,5м.

Впечатляващ полилей изпъстрен с десетки женски лица, украсен със стъкла в цветовете на дъгата, се спуска от концертната зала Palau de la Musica Catalana в Барселона.

Проектиран от дизайнера Джон Пайпър и изработена от Патрик Рейнтийнс, това пано от цветно стъкло и светлина демонстрира величието си в Катедрала Ковентри, Англия. Точно 195 панела са използвани за направата му.

Триетажната инсталация в Mary Baker Eddy Library в Бостън, предлага на посетителите си неповторимото усещане да изследват света отвътре чрез книгите. Автор е Честър Линдзи Чърчил.

Изключителната стъклописна творба в Катедралата Св. Себастиан в Рио де Жанейро, Бразилия, която свързва пода с тавана, олицетворява връзката на човечеството с Бога.

Известната катедрала в Нотр Дам е една от първите построени в готическия стил и изграждането й е отнело близо 300 години. Влиянието на натурализма най-ясно личи в стъклото от снимката.

Антони Гауди изработва този игрив стъклопис в катедралата Segrada Familia с творческото убеждение, че именно цветовете олицетворяват живота най-добре.

1113 парчета стъкло, с точност, са необходими за оформянето на този разкош, който е величественият похлупак на Sainte-Chapelle в Париж – кралска резиденция до края на 14в.

Стъклописът във Францисканската църква в Полша е вдъхновен от любовта на самият светец, който е имал тясна връзка с природата. Изработен е от Станислав Виспянски през 1850г.

Макар малко мрачна, тази доста пъстра творба и част от Катедралата Св. Вит в Чехия. Неин автор е известният Алфонс Муха през 1929г.

„Прозорецът на славата“, така наричат впечатляващото стъкло в охлювидна форма в храма посветен на Деня на Благодарността в Далас, САЩ. Френският дизайнер Габриел Лоар е използвал 67 панела за изработката му.

Розовата църква в Иран е изградена за около 12 години, като и проектирана през 1888 от Мохамед Хасан-е-Мемар и Мохамед Раза-Каши.

Това произведение на изкуството е част от тавана в хотел Сиудад в Мексико и е дело на Жак Грубер през 1908г.

Източник: elledecor

Стъклени шедьоври от целия свят
Гласувайте за тази статия

placeholder