Старинна къща с покрив от водорасли


Още през Средновековието населението на датският остров Læsø използва редки строителни материали, което дава възможност на трудолюбивите хора да стрят само с риродни материали,. Сред тези материали са и водораслите, използвани заза създаване на изключително издръжливи покриви, кпрактика продължаваща с векове. Днес островът е дом на 19 оригинални къщи, направени с морски водорасли, а едната от тях току-що е била предложена за продажба – наскоро реновирана с 35 тона местно набрана морска трева.

До края на 18-ти век островът е имал 250 останали домове с покриви от зърнести култури, които са отговорни за дълготрайния характер на сградите. Покривите обикновено са наслоени с дебели купчини като често достигат дебелина до един метър. Техниката създава впечатляващи трайни изолационни джобове за домовете, които са помогнали на сградите да издържат теста на времето.

За тези, които се съмняват в логиката на строителството с морска зеленина, природният ресурс е невероятно устойчив, а също така и нетоксичен и огнеупорен. Водораслите могат да бъдат събрани на ръка и изсушени на слънцето и вятъра. Датските къщи добре доказват изолационните свойства и дълготрайността на естествените материали, които се твърди, че са толкова добри, колкото съвременна изолация.

Къщата, която понастоящем е с цена от 414 000 долара, е шестстаен дом с площ от 327 квадратни метра. Доатиращ още от 18-ти век, домът е старателно реставриран, за да подобри историческия си характер. Оригиналният покрив с морски водорасли бе заменен с нови 35 тона морски водорасли, локално събрани от брега на острова – инициатива, започната с цел да се възстановят останалите исторически домове.

Кухнята и жилищните помещения получават изобилие от естествена светлина. Старинните щрихи като цветните врати на фермата и заголените греди на тавана добавят в интериора допълнителен чар. Къщата се намира на земя пълна със стари ябълкови дървета и е само на минути от красивия плаж.

Източник: Inhabitat.com

Старинна къща с покрив от водорасли
Гласувайте за тази статия

placeholder