Стогодишната сграда на фабрика „Струма“


Няма да е изненада за вас да разберете, че поредната красива и старинна сграда в България се руши и никой не обръща внимание. Този път не е тютюнев склад, а красива фабрика, построена от тухли и дърво. За щастие през февруари тръгва петиция за запазването на тази красива сграда, която според архитекти е „строена като по учебник“ и наистина има какво да се научи от нейната история и архитектура.

До момента в петицията има малко над 200 подписа, което е недостатъчно дори, за да се привлече вниманието на медиите. Бърза справка в мрежата показва, че фабриката се появява единствено като точка в „Гугъл мапс“ и нищо друго… Забравена не само от хората, но и от историята. Но все още има шанс. Фасадата се руши, но е цяла. А шансът зависи изцяло от вас.

Петиция за запазване, реставриране и признаването на старата тухлена фабрика „Струма“-гр. Батановци за архитектурен паметник на културата

Припомняме думите на архитект Десислава Димитрова, която започна подписката през месец февруари:

„Искам да Ви разкажа историята на една сграда дала живот за развитието на град, който днес не я помни, макар и тя да е пред очите на всичките му жители.

Всеки ден от там минават влаковете София-Кулата, но старата тухлена фабрика остава призрачно невидима, за нея няма данни нито на сайта на град Батановци, нито където и да било из интернет пространството.


Любопитно всичко започва преди много години на един бас между собственика и архитекта, че може да се построи промишлена сграда на три нива само от тухли и дърво. И до днес конструкцията и е като перфектен пример от учебник, който успява да устои на природните бедствия и най-вече на човешкото разрушение. А някога животът и е дал тласък на развитието на града, някога когато собствениците не са били обезумели експлоататори, а са се стремили към обществен принос и за своите работници, подпомагайки например училището на града и инвестирайки в бъдещето на своите служители и техните семейства. Но настъпват политически промени и това променя животът на всичко. Старата фабрика е отчуждена и може би от тогава тя става отчуждена и от града, и от хората.

Днес архитектурното и постижение продължава да се извисява над града, недоразграбено и неоценено, невидимо и непотребно… до кога?

Историята ми, изградена за сега на откъслечни спомени и разкази, се надявам да се обогати от някой архив и все пак да се намери повече информация и тя да събуди поне малко общественото съзнание и интерес, към сграда, която би дала нов живот на хората, които не са разбрали какво имат.“

арх. Десислава Димитрова

Снимки: КАБ-СО

Стогодишната сграда на фабрика „Струма“
5 (100%) 1 глас(а)