Столична община създава Агенция за инвестиции


Столична община започва създаването на Агенция за инвестиции като първата стъпка ще бъде направена чрез промяна в правилника на Агенцията за приватизация, съобщава Агенция ‘Фокус”. Промените в правилника на агенцията ще бъдат разгледани в четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет.

Председателят на СОС Елен Герджиков заяви на брифинг, че идеята е да се използват възможностите по Закона за насърчаване на инвестициите за насърчаване инвестициите в Столична община и подпомагане на малкия и среден бизнес в рамките на София. Основният пакет услуги, които може да предоставя Агенцията за инвестиции, са преференциално административно обслужване на потенциални инвестиции, различни видове консултантски услуги и даване на сертификат за инвеститори от местно значение клас „Б“. Според Герджиков една от първите задачи на следващия Общински съвет трябва да бъде приемането на правилата за работа на Агенцията за инвестиции.

Общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова заяви, че най-важното, което Законът за насърчаване на инвестициите дава като възможност, е при определен праг на инвестиции – 2 млн. лв. от частен инвеститор и при определен брой работни места, съответният инвеститор да има право да получи индивидуално административно обслужване. Тя заяви, че Българска агенция за инвестиции ще започне създаване на работна група, която да направи наредба за сертифициране, което е следващата стъпка. По първата стъпка вече е постигнат политически консенсус и докладът е подписан от представители на всички политически сили. Чилова уточни, че създаването на Агенция за инвестиции не е свързано с нови назначения, а с преструктуриране на вече наличното.

Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, определи София не само като административен център на страната, но и като икономически. Той подчерта, че рутният вътрешен продукт на града е два пъти по-висок от средния за страната. Според него е много важно подпомагането на малките, средните и микро предприятията, защото това са огромната част от предприятията в столицата и те най-трудно се справят с административните процедури и различните неща, които трябва да извършат, за стартиране бизнес.

Николай Стойнев уточни, че в София над 98% от фирмите са малки и средни предприятия и в новата Агенция за инвестиции – на едно място и на едно гише, ще могат да получат цялата информация за нормативните изисквания на Столична община. Той заяви, че ще бъде открит и изнесен офис в подлеза на Софийския университет, където е Информационният център.

Столична община създава Агенция за инвестиции
Гласувайте за тази статия

placeholder