Странна къща е построена около стар кладенец


Испанският архитект Алехандро Валвидиесо е реконстроирал бивша водна цистерна близо до край Мадрид, превръщайки я в мазето на къща със стъклена фасада, която се извива около оригиналния кладенец.

Casa Aljibe, което се превежда като Къщата-цистерна, се намира в предградието Alpedrete, северозападно от испанската столица. Подземната цистерна е построена в началото на 20-ти век и първоначално е свързана с кладенец, който доставя вода до местните имоти. Местният архитект Алехандро Валвидиесо има задачата да създаде дом за наследници на семейството, притежаващо обекта от 40-те години насам.

 

Цистерната е адаптирана и използвана в продължение на много десетилетия, преди да стане излишна през 1955 г. Оттогава тя остава в същото състояние до скорошната интервенция и е използвана като склад. Площта на юг е покрита с храстовидна растителност характерна за хълмистата местност, а нестандартната сграда е построена с необичаен план, следващ топографията на скалистия терен.

Предварително изработената конструкция, която формира новия горен етаж използва леки конструктивни елемнти за да легне върху съществуващите каменни, тухлени и бетонни стени. Метална рамка поддържа стени изработени от сглобяеми дървени панели, които обграждат едно отворено жилищно пространство, включващо салон, кухня и трапезария.

Висока стъклена стена представлява дневна с врати, които се отварят към павираната платформа – вътрешен двор между къщата и градината. На южната страна на сградата новото строителство леко надвисва над старата каменна стена.

Частично потопените пространства в старият казан са адаптирани за спални, които се отварят към скрито външно пространство. Металният покрив се поддържа от стоманени греди, които излизат от оригиналните стени и се подпират на ъглови колони.

 

Източник: Dezeen

Снимки: David Frutos

Странна къща е построена около стар кладенец
Гласувайте за тази статия

placeholder