Светът празнува китайската Нова година


Най-важният празник в Китай, китайската Нова година, се отбелязва от повече от 20% от света. Това е кучешката година и денят е изпълнен с тържества, които тази година са още по-зрелищни. Празненствата няма да подминат и нас. Музика, танци и арт работилници, посветени на настъпващата китайска Нова година, завладяват центъра на София. Под стъкления купол на Ларгото, жителите и гостите на града могат да се включат в празненството, съобщава БГНЕС.

Гостуващи китайски изпълнители представят традиционни песни и танци. Интерактивните работилници пък разкриват обаянието на класическите китайски занаяти. Желаещите могат да научат повече за различни изкуства, като сплитане на китайски плетеници, изкуството изрязване на хартия или плетени фигурки от палмови листа, например. Могат да правят и фигурки от тесто, предават от Нова телевизия. Тържествата се организират от Китайския културен център в София и Столичната община.

Снимка: Нова телевизия

Китайската Нова година се нарича още Пролетен фестивал. Датата й се променя всяка година, защото следва лунния календар. Хората в Китай и Югоизточна Азия посрещнаха лунната Нова година с улични фестивали и семейни вечери, предаде ДПА. За жителите на големите китайски градове, като Пекин и Шанхай, празникът тази година е по-тих, защото властите забраниха фойерверките заради замърсяването и от съображения за безопасност.

Според известния хонконгски астролог и специалист по фън шуй Реймънд Ло светът трябва да се подготви за година, белязана от трудности във финансовата сфера и международните отношения. Ло не изключва „от сметката“ и природните бедствия. Реймънд Ло предупреждава, че човечеството трябва да има нагласата за катаклизми, свързани с почвата – земетресения, свлачища, тъй като земята е елементът на Земното куче, което идва веднъж на 60 години.

При предишната му поява през 1958 г. земетресения в Иран, Еквадор, Русия и Япония отнемат живота на стотици хора. Същата година бележи началото на големия глад в Китай.
В международните отношения специалистът очаква конфликти, религиозно напрежение и противопоставяне на „консервативните елементи“ срещу прогреса и промяната.

Източник: www.londondesignagenda.com, БТА, Нова телевизия, БГНЕС

 

Светът празнува китайската Нова година
Гласувайте за тази статия

placeholder