Тайните на къща от монолитен камък


Базираната в Мумбай фирма Spasm Design наскоро представи смел монолитен дом, изработен от камък наречен Dhrangadhra. Домът с тайните градини, както го наричът, разполага с кръстосано оформена структура с различни точки за достъп до външните пространства, които се отличават с жива зеленина и градина на покрива.

Камъкът „Dhrangadhra“ е общ строителен материал в Ахмедабад, който се използва от векове поради силните си изолационни качества. Камъкът, който се намира в местните кариери, поддържа добра изолация през зимните месеци и се охлажда по време на горещите горещи лета. Освен това каменните стени и подовете спомагат за интересно заиграване с интериора.

Жилищното пространство се намира в центъра на дома. Оттук множество пътеки водят към други стаи, включително кухнята, офиса и спалните. Архитектите използват уникалното оформление, за да свържат дома със заобикалящата го среда и да инсталират прозрачни стени и открити пространства. Резултатът е прохладен дом, който безпроблемно се свързва с откритото.

Няколко прорези и прозорци позволяват оптимална въздушна вентилация. Тъй като светлината в Ахмедабад може да е сурова, то слънчевата светлина се филтрира. Интериорите на стаите са облицовани с варовикова мазилка с текстура, подобна на външните каменни стени Dhrangadhra. Монолитната естетика се акцентира върху стените на дървените плочи и облицованите с дървен материал тавани.

Изобилие от дворове и градини добавят зеленина като същевременно подпомагат пасивния климатичен контрол на дома. Въздухът се движи през вътрешните дворове и вътрешността на къщата, охлаждайки жилищните пространства. Няколко пасажа водят към буйни дворове. Зелената тревна площ е украсена с дървета и храсти, както и езерце, а стълбище води до впечатляващата градина на покрива.

 

Източник: Archdaily.com

Тайните на къща от монолитен камък
Гласувайте за тази статия

placeholder