Туркменистан се сдоби с луксозно летище… с формата на сокол!


Столицата на Туркменистан вече си има ново летище и то изглежда страшно! Сградата на летището е с формата на сокол и нейното строителство струва 2.3 милиарда долара. Летището в Ашхабад може да обработва по 1600 пасажери едновременно. За съжаление откриването на новото съоръжение разкри много тъжна съдба пред него.

Заради стриктния визов режим на държавата, само 105 000 туристи са я посетили за изминалата година. Това прави по 12 туриста на час, което поставя под сериозен въпрос целта на грандиозния проект. Мнозина смятат, че летището ще остане почти неизползваемо, а вложения в него труд – хвърлен на вятъра.

Туркменистан се отделя от Съветския съюз през 1991 г. Там се произвеждат около 70 милиарда кубични метра газ всяка година, което е основния доход за бюджета на страната, в която живеят около 5 милиона души. Като повечето страни били под социалистически режим, нивата на корупция в Туркменистан са много високи. В момента държавата е под диктаторски режим, което налага сериозна цензура над местните медии.

falcon-airport-turkmenistan-3

falcon-airport-turkmenistan-4

falcon-airport-turkmenistan-5

1474328746246

Туркменистан се сдоби с луксозно летище… с формата на сокол!
Гласувайте за тази статия

placeholder