Учени направиха тухли от човешка урина


Следващия път, когато пиете вода или напитка, помислете за това: един ден урината ви може да създаде устойчиви строителни материали. Дилън Рандал е инженер в университета в Кейптаун. Той също така е ръководител на нов проект, в който студентите събират урина от писоари, за да превърнат отпадъците в тухли.

Биологичните тухли не само биха премахнали една форма на човешки отпадъци, но и биха могли да помогнат в борбата с изменението на климата.

В доклад, публикуван в Journal of Environmental Chemical Engineering, екипът описва процеса на създаване на една от неговите био-тухли. Първо, те събират човешка урина в специални писоари, които превръщат голяма част от течността в твърда тор. След това добавят останалата част от урината, за да разхлабят пясъка, колонизират го с бактерия, която произвежда ензим, наречен уреаза.

Тази уреаза реагира с урината в продължение на период от четири до шест дни като циментира пясъка в тухлената форма на контейнера си. Целият процес се осъществява при стайна температура, докато при създаването на традиционни тухли се използват пещи, които произвеждат въглеродни емисии.

И още един бонус – екипът казва, че може да превърне малкото човешка урина, останала от процеса на изграждане на тухли, в още един тор.

В крайна сметка учените взимат материал от нас, който едва ли ще ни е необходим повече, и го превръщат в торове и строителни материали.

И все пак, количеството урина, необходимо за производството на една тухла ще изисква около 100 ходения до тоалетната, така че ако екипът не успее да получи необходимото количество урина, тези био-тухли никога няма да намерят своето място на строителна площадка.

Източник: ScienceAlert.com, University of Cape Town

Учени направиха тухли от човешка урина
Гласувайте за тази статия

placeholder