Училище е прегърнато от метални дървета


Архитектурна фирма Cepezed в Холандия наскоро завърши захранван със слънчева енергия клон за Graafschap College, който – за разлика от повечето училищни сгради в Холандия – избягва природния газ в полза на 100% електрическо захранване. Създадена за студентите от отделите за спорт и занаяти, новата сграда на училището дава приоритет на здравословна среда за обучение, която максимално увеличава достъпа до естествена дневна светлина и изгледи навън. В почит към многобройните дъбове, които растат около сградата, архитектите частично увиват структурата в дървообразна метална обшивка, която служи като втора щора.

Ч колежът учат над 700 студенти, а новият клон на Graafschap College  разполага в сърцето си с голям и светъл атриум, наречен The Midfield, който е посветен на спорта и екипната работа. Средата на сградата е организирана в поредица от каскадни тераси с големи площи за сядане, които служат като неформални срещи. Стъкленият покрив на атриума наводнява  средата с естествена светлина и се комбинира с LED осветление.

За фасадата архитектите инсталират редуващи се ленти от стъклени и черни алуминиеви панели, за да създадат елегантен и модерен външен вид. Върху източната, западната и южната фасада на сградата се полага втори слой от перфорирана стомана Corten, нарязана във формата на дъбови дървета, която помага за отклоняването на нежеланата слънчева светлина, но без да пречи на навлизането на дневната светлина. В допълнение към слънчевите панели училището използва и соларни котли за отопление на вода.

Източник: Inhabitat.com

Училище е прегърнато от метални дървета
Гласувайте за тази статия

placeholder