Умен и семпъл дом пести енергия и разходи


Green Sheep Collective бяха нагърбени със задачата да създадат достъпен ценово и енергийно ефективен дом. Умният дом всъщност е ремонт и реновиране на по-стара къща в Мелбърн, Австралия. Жилището, изградено за около 2174 долара на квадратен метър, в никакъв случай не е най-евтиното, но цената е впечатляваща предвид включването на екологично устойчиви принципи и компоненти на високо равнище. За разлика от многото резиденции в Мелбърн, домът отчита ниски до нула емисии, включва рециклирани материали и силна връзка с открито.

Обновяването се извършва върху двустайна еднофамилна къща във викториански стил, а пасивните принципи на соларното проектиране ръководят дизайна. Отворите на дома и оформлението на помещенията са оптимизирани за естествена светлина и вентилация. Рециклираните материали са заложени като приоритет в строителството по къщата. Спестяващите вода системи вода са осъществени със EcoVerta. Внимателното проектиране и интелигентните решения за съхранение с вградена мебел дават 20% повече използваемо вътрешно пространство, или около 13 квадратни метра в случая.

„Този проект беше изправен пред редица предизвикателства, които трябваше да бъдат преодоляни, за да се постигнат целите за устойчивост и проектиране“, пишат архитектите. „Ограниченията включват засенчване, лоша ориентация и малък 7,5 метра широк източно-западен блок, построен близо до оградата. Съществуващият дом беше тъмен и неприятен“. Архитектите разрушават част от къщата и добавят веранда. „Действиетони създава интересни обеми за архитектурна красота и минимизира свободното пространство като гарантира, че планът на етажа се използва в пълния му капацитет чрез интелигентни решения за съхранение. Едноетажното допълнение включва отворен план за дневна, трапезария и кухня, отварящи се през големи остъклени врати към открита веранда “

Inhabitat.com

Умен и семпъл дом пести енергия и разходи
Гласувайте за тази статия

placeholder