Уникален форум събира бъдещи архитекти от цял свят


От 12 до 21 октомври в местността „Боерица“ на Витоша над 200 студенти по архитектура от 50 държави от цял свят ще обсъждат архитектурата през фокуса „приемственост“.
Студентите ще ползват три от четирите хижи в местността. Около 100 от тях вече са в София. Има два дни, отворени за неархитекти – 17-и и 20-и октомври.
За предаването „Хоризонт до обед“ архитект Росина Шатърова, докторант с фокус „Архитектурно образование“ в УАСГ, един от организаторите на срещата, сподели:

„Ние сме представители на ЕАСА – България (Европейска архитектурна студентска асамблея б.р.). Ние сме част от една голяма европейска мрежа на студенти по архитектура и млади архитекти, която съществува от 1981-ва година насам. Това е един уникален феномен в периферията на образованието, който се случва заради активността на студенти с желание и мотивация да променят средата около тях“.

Друг организатор – Теодор Узунов – студент по архитектура сподели, че българското участие в Асамблеята датира от 1988 година, когато български студент е попаднал случайно на такава беседа в Берлин.
„Първото голямо присъствие на България на Асамблеята става през 2010 година в Швеция, когато 30 български студенти участват на Асамблеята. Повечето от тях са наши професори и преподаватели днес,  което беше една от големите мотивации да изберем темата „приемственост“.

Стивън Чолаков – студент и съорганизатор на срещата сподели, че основен елемент в конференцията се явява планината и връзката й с града.
„Образованието е нещото, което смятаме за разковниче в цялата тая система на непрекъснати конфликти и бурно обществено обсъждане на каквито и да е всякакви проекти.
Нашата основна цел е да събудим приятелите и състудентите си“.

Марин Марковски допълни:
„Мисля че винаги мястото има значение и то е обвързано с темата и е много важно как хората ще се почувстват на това място и как ще реагират на него заедно“.

Източник: БНР

Уникален форум събира бъдещи архитекти от цял свят
Гласувайте за тази статия

placeholder