Ваканционен дом е направен от рециклирани тухли и камък


Проектиран от базираната в Куритиба фирма Solo Arquitetos, Lake House седи с изглед към зоните около река Paranapanema в южна Бразилия. Проектиран да се слее с естествената си среда, семейният ваканционен дом е изграден главно от рециклирани материали като натрошени камъни открити на място и рециклирани тухли, които са били спасени от стара фабрика.

Според архитектите, селският, но изтънчен дизайн на дома е силно вдъхновен от желанието на семейството да създаде силна връзка между изградената и естествената среда.

Използвайки ландшафта като ръководство, архитектите създадоха дизайн, вдъхновен от Белведере, който ще осигури зашеметяваща гледка към прилежащата река и силно залесената гора. Къщата с площ от 250 квадратни метра е разделена на два правоъгълни блока: един за социални помещения, а другият за по-интимни зони. Двете структури са целенасочено подредени и облечени в отделни, но допълващи се материали, за да се създаде ясно разделение на пространството и да се даде на дома усещане за движение.

Екстериорът е смес от регенерирани материали. Всичко седи на основата на суров бетон. За създаване на частни площи са използвани камъни от глинен цвят, които се намират на място, докато тухлата, която е била спасена от стара фабрика принадлежала на семейството, е била използвана за покриване на основните жилищни площи. Самостоятелен параклис на открито с основа от естествен камък, покрит с дървена рамка служи като допълнително място за истински прегръдка на природата.

Трите спални на дома са разположени в каменната сграда, която е маркирана с голям скатен покрив. Главната спалня е с изцяло стъклена фасада, която създава успокояващо пространство със силна, безпроблемна връзка с естествената среда.

Основните жилищни площи се отличават с високи тавани и прозорци от пода до тавана. Естествената светлина залива интериора, подобрявайки тухлените стени и дървените тавани. В хола, големите плъзгащи се врати се отварят до открит басейн и градина. Повдигната дървена веранда осигурява място за хранене на открито или разглеждане на невероятната гледка към реката от едната страна и гъстата гора към другата.

Източник: Inhabitat, Archdaily

Ваканционен дом е направен от рециклирани тухли и камък
Гласувайте за тази статия

placeholder