Вълнообразен покрив на хижа имитира планинския склон


Пекинското студио WEI Architects обнови изоставена сграда в отдалечената китайска провинция Фуджиан. Старата хижа се превърна в красива къща за гости, а архитектите са използвали традиционни материали и строителни техники. Те вдъхват нов живот в къщата за гости Springing, като използват възобновяеми материали и създават серия от вълнообразни покриви, които имитират очертанията на планинския пейзаж.

Къщата за гости се намира в отдалечена долина, която е изоставена през годините. Макар че повечето от домовете в района са изоставени, то се забелязва ново движение целящо да запази историята на района. Поръчката към WEI Architects била да разработят проект, който да служи като прототип за възстановяване на съществуващите имоти в опит да се съживи селото. Проектът  дори става част от национална телевизионна програма, която обръща много внимание на усилията.

Съществуващата структура бил стар дом, който е изоставен от години. Архитектите са работили внимателно, за да го върнат към живот, като същевременно запазят колкото могат от съществуващата структура. В новата конструкция са използвани стари дървени панели и различни материали, докато каменни основи са с местен произход. Местният труд също се използва за възстановяване на старата сграда, използвайки традиционни методи. „Наехме местни селяни с традиционни строителни техники, за да осигурят да предоставят методи за строене, каквито са използвани в този район, като например структурата на оформянето, обтягането и специалната рамкова конструкция на вратите и прозорците“, казват архитектите.

Архитектите също така са вдъхновени от местната природа, която са използвали като ориентир за създаването на спокойна атмосфера. Домът се намира на брега на поток, който пресича планинския пейзаж, а неговият вълнообразен покрив имитира невероятно красивия му фон. В допълнение, вълнообразният покрив излиза над структурата, създава покрити веранди за основния дом, както и за къща за гости, която е била издигната на мястото на бившите овчи кошари. Озеленяването, направено от местни растения и камъни, създава селски пешеходен път, който свързва двете структури.

Макар и в традицията, реновираният дом за гости има няколко модерни нотки. Медна пътека, поставена в излятата бетонна настилка, минава през входа на дневната и след това през покрита външна тераса, която служи като чайна. Вторият етаж на сградата разполага с две спални, които имат големи прозорци с подвижни дървени панели, които осигуряват естествена вентилация и зашеметяваща гледка към природата.

Източник: Inhabitat.com

Вълнообразен покрив на хижа имитира планинския склон
3 (60%) 2 глас(а)

placeholder