Вила на плажа е маскирана със зелен покрив


Когато съпруг и съпруга закупуват пет декараимот с изглед към залива Пеконик в Хамптън, още от самото начало знаят, че опазването на околната среда ще бъде основен фокус на бъдещия им дом. За да вдъхнат живот на визията си за чувствителна към околната среда резиденция, двойката се обръща към Mapos, архитектурно студио със седалище в Ню Йорк, с което са работили и преди. Аархитектите създават модерна семейна вила, което се вписва в обстановката с пищен зелен покрив и дървен интериор.

Жилището отчасти е създадено като реакция срещу „безчувственото жилищно строителство… и перченето“, характеризиращо скорошното развитие на недвижими имоти в Хемптън. Peconic House, както е името на имота, е кимванекъм модернистичното наследство на Лонг Айлънд. Отличава се с прости и ниско разположени пропорции, правоъгълните 370 квадратни метра използват покрив от местни ливадни треви, за да прикрият външния вид на имота и да сведат до минимум въздействието му. Резиденцията също обхваща живеене на закрито и на открито с тераса с площ от 185 квадратни метра, която е обърната към залива и завършва със 7-метров басейн.

При позиционирането на сградата архитектите внимавали да запазят съществуващата растителност на имота – по-специално 21-метрова височина, разположена в центъра на поляната. За да свържат архитектурата с гората, архитектите разчитат на палитра от дървен материал, която включва кедър и рециклирана дървесина, които се допълват от бетон и  стомана. Всички материали са оставени незавършени и с времето ще развият естествена патина.

Вътре в жилищната зона е от отворен тип. Размиването на закрито и открито позволява на покрива да помага за блокиране на нежеланата слънмчева топлина и поддържа цъфтящ зелен покрив от местни треви, които насърчават биоразнообразието.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Michael Moran

research symptoms