Вижте защо този дом стана „Къща на годината“


Кралският институт на британските архитекти (наричан на кратко RIBA) дава една от най-престижните архитектурни награди в света. Това означава, че винаги, когато институцията обявява една от отличените си награди, то много хора седят със затаен дъх.

Тази година наградата „Къща на годината“ на RIBA за 2017 г. бе връчена на архитектите Джеймс Макдоналд Райт и Нил Максуел заради причудливия им дизайн на къща, наречена „Caring Wood“.

Домът, който се намира в Кент, е изработен, за да олицетворява духа на английската провинция. За тази цел структурата обединява формалните нужди на частните пространства с общ елемент на ландшафтната архитектура. Както концепцията, така и естетиката са съвременни, а архитектите са се постарали да гарантират, че дизайнът е отдал почит на местните занаяти и традиции. Тази естетика включва местно произведени, ръчно изработени керемиди и локално изкопани камъни.

Архитектите включват структурата в пейзажа, така че от различни гледни точки на около 84 акра земя, къщата да има непрекъснато променяща се фасада. Наистина, ако погледнеш към домът, ще си помислиш, че той се е родил от природата – както в дизайна, така и в материалите.

Източник: Architectural Digest

Снимки: Heiko Prigge, James Morris

Вижте защо този дом стана „Къща на годината“
Гласувайте за тази статия

placeholder