За и против паветата по улиците?


След обявяването на предстоящите ремонти от Столична община, ред жители и граждански активисти изразиха своето несъгласие с плануваните промени. Най-голямо недоволство предизвика намерението стари павирани улици в София да бъдат асфалтирани.

„Битката за запазване на гранитните павета в София навлиза в решителен етап. След като на много места те вече са премахнати или покрити с асфалт, подготвихме петиция до кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и до министъра на културата г-н Боил Банов за обявяване на гранитните павета на София за самостоятелна недвижима културна ценност по Закона за културното наследство, неделима от средата, в която са положени по всички улици и булеварди, по които са запазени към м. май 2017 г.“, пише Веселин Кирев, граждански активист.

„След като хората на Иван Асен се пребориха да запазят паветата си, а на Руски паметник част от кръговото бе асфалтирана, вече е време за цялостен подход на запазване на настилките в града, за да се спре работата на парче. Нека запазим за следващите поколения поне малкото, наследено от нашите предци!“, допълва той.

От друга страна, граждани заявиха, че напълно подкрепят действията на общината. Според тях паветата са по-трудни на поддръжка, непрактични за съвременната транспортна система и доста неудобни за майките с колички. Други столичани са обезпокоени пък от шума, който колите вдигат по паветата.

Активистите в отговор заявяват, че са намерили професионални майстори, които да подредят паветата и така много от тези проблеми да бъдат решени. Майсторите вече са представени пред Столична община и се очаква окончателен отговор.

Аргументите „за“ и „против“ са еднакво силни и вече е въпрос на лично предпочитание. Ако все пак цените повече историята и запазването на автентичния вид на столицата, може да се запознаете с исканията на петицията целища тяхното запазване ТУК

За и против паветата по улиците?
Гласувайте за тази статия