Защо сме строили и строим кръгли къщи?


Най-старите форми на строителство са почти само в кръгла форма. Сред примерите може да си представим шатрите на индианците, древните глинени къщи и дори някои сгради в Антична Гърция. Но защо предците ни са строили в кръгла форма? Най-очевадният отговор е, че защото това са виждали около себе си като форма – яйцето, слънцето, камъка. Поради някаква причина кръглите къщи също така са и по-уютни, енергийно ефективни и по-безопасни. Но какво ще стане, ако обединим тази древна форма с материалите на съвременното строителство?

В зоните със силни ветрове и риск от цунами, кръглите домове са за предпочитане, тъй като стихиите по-лесно минават покрай тях. Кръглият покрив пък ще бъде по-труден за събаряне от силен вятър. Има още десетки причини да изберем кръгла структура пред нормалните квадратни къщи. Едно време постройките са били изграждани най-често от въжета, глина и слама. Модерните материали, за щастие, са по-здрави и устойчиви. Те позволяват на носещата структура да е трудно разрушима, а сградата получава едновременно гъвкавост и сила, все необходими качества в зони с променливо време, земетресения, вилни ветрове и снежни виелици.

Кръглият покрив е добре познат на архитектурата още от планинското строителство в Централна Азия. Отделни греди се срещат в един център посредата и образуват нещо като пръстен. Тази форма е особено устойчива и създава добра компресия. Дори модерните къщи използват древната техника за строителство.

Естествените термо-динамика на отворената в най-горната си част архитектура успява да предостави добра циркулация на температурата и то без външна енергия. Тя работи по следния начин: затопленият въздух естествено се издига, докато достигне изолиран таван, той се движи нагоре по куполна тавана, докато стигне до центъра на покривния прозорец, който е по-хладен, а въздухът реагира като пада към пода, където се движи  по стените и се издига отново. Това действие на постоянно циркулиращия въздух регулира температурата в дома.

Кръгли сгради ползват и по-малкоматериали за строителство. Те изискват по-малко стенни, подови и покривни материали, а квадратурата накрая не е по-малка от тази на обикновена правоъгълна къща. 15 до 20% по-малко материал се използва за създаване на същата по площ сградата в сравнение с правоъгълен дизайн! Това означава, че екологичният отпечатък е доста по-малък за повече жизнено пространство за по-малко разходи. Също така се сдобиваме и с по-малко площ в контакт с неблагоприятни атмосферни условия, което подобрява цялостната издръжливост и енергийната ефективност на дома.

Акустиката в кръгло пространство може да бъде направо извънземно. Кривата омекотява звуците вътре в сградата, което я прави идеалното място за почивка и размисъл или за общуване и слушане на музика. Формата също така предотвратява външния шум от проникване във вътрешната страна. Звуковите вълни се разсейват, тъй като те обгръщат сградата.

През 21 век строителството със съвременни материали ни позволява да правим още по-здрави, енергийно ефективни и екологични къщи, идващи от миналото ни 🙂

По идея на Inhabitat.com

Защо сме строили и строим кръгли къщи?
4 (80%) 4 глас(а)

placeholder